Muffinki z boczkiem i porem - na śniadanie, lunch, jako dodatek do barszczu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Muffinki z porem i boczkiem to łatwe do przygotowania wytrawne wypieki idealne na drugie śniadanie, lunch, ciepłą kolację. Sprawdzą się też jako dodatek do czystego czerwonego barszczu czy bulionu. Niezwykle łatwe do przygotowania, zawsze się udają!
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- 100 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 1 jajko
- 1/2 pora
- 100 g boczku
- 100 g sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory oczyść, pokrój w cienkie półplasterki. Boczek i ser pokrój w niewielką kostkę. Boczek połóż na rozgrzanej suchej patelni i podsmaż do zrumienienia.
- Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę dodaj sól, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Wymieszaj.
- Do drugiej miski wlej oliwę lub olej, dodaj jajko oraz 100 ml wody. Wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Wlej do suchych składników, dodaj pora, boczek i ser mozzarella. Wymieszaj - tylko do połączenia się składników.
- Foremkę do muffinek natłuść i wysyp bułką tartą. Wypełnij ciastem do 3/4 wysokości wgłębień. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 25-30 minut.