Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta

Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta - idealna przekąska imprezowa lub dodatek do czystych zup.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta to doskonała przekąska imprezowa, tym bardziej, że formy z ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sprawdzą się też jako ciepły dodatek do barszczu lub bulionu.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 1/2 kostki masła

  • 2 żółtka

  • sól

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka śmietany

  • Farsz:

  • 1/2 kg szpinaku

  • 250 g sera ricotta

  • 1 ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • 5 sztuk orzechów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagnieć ciasto kruche i odłóż do lodówki na 30 minut.

  • Rozwałkuj na grubość 1 cm, wykrój z ciasta małe koła, którymi wyłóż foremki do babeczek.

  • Piecz je ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Na patelni z odrobiną masła przesmaż szpinak.

  • Następnie dodaj ser ricotta (może być również tłusty serek śmietankowy).

  • Powstałą masę przypraw solą, czosnkiem, pieprzem oraz szczyptą gałki.

  • Posyp podprażonymi orzechami.

  • Gotowy farsz przełóż do babeczek i włóż do piekarnika na 10 minut.

Kruche wytrawne babeczki warto  mieć na zapas - dobrze się przechowują w zamkniętym szczelnie suchym pojemniku. Przydadzą się, gdy brak czasu lub pomysłu na lunch, a także gdy  oczekujemy niespodziewanych gości. Takie babeczki można nadziewać rozmaitymi farszami, zwłaszcza warzywnymi i zapiekać, a także podać na zimno  - wypełnione np. sałatką jarzynową lub śledziową.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3