Grecka tarta z ciasta filo ze szpinakiem [spinakopita]

Grecka tarta z ciasta filo ze szpinakiem [spinakopita]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szpinak idealnie nadaje się na nadzienie placków, tart i naleśników, o czym wiedzą Grecy, przygotowując swoją pyszną spinakopitę z ciasta filo

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szpinak to bardzo cenne warzywo liściaste - zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Ze szpinaku można przyrządzić wiele smacznych potraw. Znakomicie nadaje się jako składnik farszu do tarty z ciasta filo

Składniki

  • 6 arkuszy ciasta filo

  • oliwa

  • 250 g szpinaku

  • 200 g pokruszonego sera feta

  • 2 jajka

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę do tarty posmaruj oliwą.

  • Każdy z arkuszy ciasta filo delikatnie smaruj oliwą i wykładaj nimi formę tak, aby boki ciasta wystawały poza formę. Każdy następny arkusz możesz układać nieco na zakładkę.

  • Na głębokiej patelni na łyżce oliwy podduś pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.

  • Gdy będą gotowe, dodaj opłukany i odwirowany szpinak, mieszaj delikatnie, aż szpinak „zwiędnie”, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i odstaw do przestygnięcia.

  • Letni szpinak wymieszaj z fetą i rozkłóconym jajkiem.

  • Masę dopraw solą i pieprzem, przełóż do formy.

  • Brzegi ciasta lekko pognieć i pozakładaj na farsz.

  • Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.

Czym jest ciasto filo i gdzie je kupić?

Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) pochodzi z języka greckiego, w którym phyllo oznacza 'liść' . I rzeczywiście ciasto filo przypomina listki. To bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. W przeciwieństwie do ciasta francuskiego, w którym głównym tłuszczem jest masło, tu wykorzystywana jest oliwa i ciepła woda, które dają ciastu elastyczność.  Z ciasta filo, które popularne jest  na całych Bałkanach, w Grecji i Turcji, przygotowuje się wypieki słodkie, czyli popularną baklavę, oraz wytrawne, czyli burki i pity. W Polsce ciasto filo możemy kupić w niektórych  supermarketach - w wersji mrożonej, a także w wersji świeżej, surowej, zapakowanej  próżniowej - w arabskich i tureckich sklepach. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5