Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Grecka tarta z ciasta filo ze szpinakiem [spinakopita]
![Grecka tarta z ciasta filo ze szpinakiem [spinakopita]](https://cdn5.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/6620/grecka-tarta-ze-szpinakiem-ciasto-filo-ze-szpinak.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Szpinak idealnie nadaje się na nadzienie placków, tart i naleśników, o czym wiedzą Grecy, przygotowując swoją pyszną spinakopitę z ciasta filo
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Szpinak to bardzo cenne warzywo liściaste - zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Ze szpinaku można przyrządzić wiele smacznych potraw. Znakomicie nadaje się jako składnik farszu do tarty z ciasta filo.
Składniki
6 arkuszy ciasta filo
oliwa
250 g szpinaku
200 g pokruszonego sera feta
2 jajka
cebula
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Formę do tarty posmaruj oliwą.
Każdy z arkuszy ciasta filo delikatnie smaruj oliwą i wykładaj nimi formę tak, aby boki ciasta wystawały poza formę. Każdy następny arkusz możesz układać nieco na zakładkę.
Na głębokiej patelni na łyżce oliwy podduś pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Gdy będą gotowe, dodaj opłukany i odwirowany szpinak, mieszaj delikatnie, aż szpinak „zwiędnie”, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i odstaw do przestygnięcia.
Letni szpinak wymieszaj z fetą i rozkłóconym jajkiem.
Masę dopraw solą i pieprzem, przełóż do formy.
Brzegi ciasta lekko pognieć i pozakładaj na farsz.
Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.
Czym jest ciasto filo i gdzie je kupić?
Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) pochodzi z języka greckiego, w którym phyllo oznacza 'liść' . I rzeczywiście ciasto filo przypomina listki. To bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. W przeciwieństwie do ciasta francuskiego, w którym głównym tłuszczem jest masło, tu wykorzystywana jest oliwa i ciepła woda, które dają ciastu elastyczność. Z ciasta filo, które popularne jest na całych Bałkanach, w Grecji i Turcji, przygotowuje się wypieki słodkie, czyli popularną baklavę, oraz wytrawne, czyli burki i pity. W Polsce ciasto filo możemy kupić w niektórych supermarketach - w wersji mrożonej, a także w wersji świeżej, surowej, zapakowanej próżniowej - w arabskich i tureckich sklepach.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska