Drożdżowy cebularz z boczkiem

2021-03-29
Drożdżowy cebularz z boczkiem
Autor: Shutterstock Pyszny cebularz - drożdżowe ciasto z nadzieniem cebulowym i boczkiem
średni
45 min
4

Drożdżowy cebularz z boczkiem to świetna przekąska. Można go zabrać do pracy lub przygotować na imprezę. Cebularz w kuchni polskiej to tradycyjne ciasto wytrawne z cebulowym nadzieniem właśnie. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 800 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g ostrego sera żółtego np. gruyer
  • 300 g boczku wędzonego, parzonego
  • 200 g śmietany 30% tł.
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włóż mąkę i sól do miski. Rozpuścić drożdże w 1/4 l letniej wody. Dodaj wodę z drożdżami do mąki i zagniataj za pomocą haczyków, używając miksera ręcznego, aż do uzyskania gładkiego ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Obierz cebulę i pokrój w talarki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż krążki cebuli. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Bekon pokrój w kostkę i wymieszać z serem.
  • Ubij śmietanę i jajka. Mocno dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj mieszankę cebuli i sera.
  • Rozwałkuj ciasto na blasze pokrytej papierem do pieczenia (około 30x40 cm), tworząc wokół małą krawędź. Rozłóż mieszaninę cebuli na cieście.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku (grzanie dolne 200°C, turbo obieg 180°C) przez około 30 minut.
  • Przed podaniem pokrój na kwadraty lub romby.