Aromatyczna tarta ziołowa - na obiad lub ciepłą kolację

Aromatyczna tarta ziołowa - na obiad lub ciepłą kolację

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aromatyczna tarta ziołowa smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić samodzielne danie, dodatek do obiadu lub wytrawną przekąskę.

Składniki

  • Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1/2 łyżeczki soli

  •  

  • Nadzienie:

  • 600 g ziemniaków

  • 200 g tłustego twarogu

  • 1 mały jogurt naturalny

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 pęczek bazylii

  • 1 pęczek tymianku

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 3 łyżki startego parmezanu lub oscypka

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i posiekać, wlać 3 łyżki wody i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min.

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić wraz z serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła.

  • Masę wymieszać z jogurtem, jajkami i parmezanem i przyprawić.

  • Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie, na ciasto wyłożyć nadzienie. Piec ok 60 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7