Wieprzowina PQS – czym różni się od tradycyjnej wieprzowiny?
PQS – Pork Quality System, czyli System Jakości Wieprzowiny, jest odpowiedzią producentów na zmieniające się oczekiwania kupujących i rosnące zainteresowanie zdrową żywnością. Sprawdź, co reguluje ten system i dlaczego warto kupować produkty nim objęte.
Spis treści
Zapotrzebowanie na żywność wysokiej jakości
W zamożnych społeczeństwach już od dawna widoczne było zainteresowanie żywnością zdrową, smaczną i wysokiej jakości. Czyli zupełnie inną od tego, co oferuje większość sklepów. Wieprzowina PQS z założenia jest mięsem chudym, nieprzetłuszczonym, a zatem mniej kalorycznym.
Co reguluje system PQS?
Różne rasy zwierząt gospodarskich mają odmienne tempo wzrostu, różnią się także budową ciała czy skłonnością do odkładania tłuszczu. System PQS wymaga więc w wykorzystaniu mięsa właściwych ras świń, żywionych w odpowiedni sposób. Zakazane jest np. wykorzystywanie tuczników świń czystej rasy pietrain. Wśród wymagań stawianych hodowcom jest m.in. ograniczenie ilości zjadanej przez zwierzęta kukurydzy czy wyeliminowanie z karmy (na miesiąc przed ubojem) mączki rybnej i innych pasz wyprodukowanych z morskich organizmów.
System PQS dotyczy różnych etapów produkcji wieprzowiny, wpływających na jakość końcowego produktu, od hodowli po przetwarzanie mięsa.
Producenci podkreślają, że taka wieprzowina jest smaczniejsza i zdrowsza od ogólnodostępnej; możliwe jest także wskazanie pochodzenia danej tuszy, aż do poziomu konkretnego stada.
Różnica cenowa
Z punktu widzenia konsumenta istotna jest także różnica w cenie – wieprzowina PQS jest droższa od zwykłej; różnica wynosi ok. 10%. Takie mięso jest też trudniej dostępne, nie wszystkie sklepy mięsne mają je w swojej ofercie.