Wieprzowina: jakie części wieprzowiny są sprzedawane, do czego się nadają?
Wieprzowina to mięso bardzo popularne w Polsce. Czy wiesz, jak wybierać wieprzowinę i jakie są najlepsze kawałki tego mięsa?
Wieprzowina to mięso ze świni lub wieprza. Mięso wieprzowe z młodych sztuk jest jasnoróżowe, a ze starszych - ciemnoróżowe, twardsze, włókniste i bardziej łykowate. Najlepsze mięso wieprzowe to takie, którego tkanka mięśniowa jest lekko przerośnięta tłuszczem (mięso marmurkowe).
Najbardziej wartościowymi częściami świń pod względem odżywczym są te zawierające najwięcej tkanki mięśniowej. W półtuszy wieprzowej najbardziej umięśnioną częścią jest szynka (frykando) – znajduje się ona na zadzie świni.
>>> Wszystko o wieprzowinie [kliknij!]
Cenny jest też mięsień wzdłuż kręgosłupa nazywany schabem. Nieco gorsze są położone zaraz za schabem biodrówka (tzw. schab biodrowy) oraz przed schabem – karkówka (tzw. schab karkowy). Części te są grube, soczyste i nieobrośnięte ścięgnami, ponieważ świnia nie używa mięśni zadu i grzbietu zbyt często. Natomiast mięśnie, którymi zwierzę pracuje, mają dużo tkanki łącznej i są obrośnięte grubymi twardymi błonami. Znajdują się one na nogach i wierzchniej części łopatki.
Zaraz za łbem znajdują się bardzo tłuste części: słonina, kark oraz podgardle – niezbędne dodatki do pasztetu z wieprzowiny. Golonka przednia i tylna to nic innego jak nogi (kolana) świni. Nóżki inaczej zwane są ratkami. Z golonki i nóżek przyrządza się smaczne i zawierające mnóstwo kolagenu galarety mięsne.