Polędwica wieprzowa w sosie z morelami

Polędwica wieprzowa w sosie z morelami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Polędwica wieprzowa w sosie z morelami to znakomite danie na wytworny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Polędwica wieprzowa w sosie z morelami to danie niezwykle aromatyczne i wyraziste. Warto przygotować je na wykwintną kolację. Nie jest trudne dp zrobienia, a smakuje wybornie.

Składniki

  • 1 kg polędwicy wieprzowej

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki oleju

  • 200 g suszonych moreli

  • 2 szklanki sosu demi-glace

  • 3 łyżki sherry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie masła przez 2 minuty, po czym dodać sos i sherry i gotować na małym ogniu ok. 8 minut.

  • Polędwicę pokroić w plastry i usmażyć na maśle z olejem do miękkości. Przed podaniem polać sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5