Miodowe kotlety wieprzowe z piekarnika

Miodowe kotlety wieprzowe z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wieprzowina upieczona w miodzie smakuje rewelacyjnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne, rozpływające eis w ustach, soczyste kotlety wieprzowe w miodowo-rozmarynowym sosie smakują obłędnie. najlepiej podać je z ziemniakami z wody i mieszanką świeżych sałat lub bukietem gotowanych warzyw.

Składniki

  • 4 kotlety wieprzowe

  • 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

  • 75 ml miodu

  • 125 ml wody

  • 1 łyżka oliwy

  • sól i pieprz

  • po 1 łyżce suszonej żurawiny i kaparów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso oprószyć solą i pieprzem, natrzeć oliwą i obtoczyć w rozmarynie.

  • Tak przygotowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać miodem.

  • Do naczynia wlać połowę wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

  • Piec 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C.

  • Dodać żurawinę i kapary, wlać resztę wody. Piec jeszcze ok. 40 min.

  •  

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0