Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika: niewiarygodnie pyszna przystawka na ciepło

Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika: niewiarygodnie pyszna przystawka na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Połówki ziemniaków zapieczone z pysznym pieczarkowo-śmietanowym nadzieniem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika to niewiarygodnie pyszna przystawka na ciepło. Gorące połówki ziemniaków zapieczone z pysznym śmietanowo-pieczarkowym sosem smakują niebiańsko. Idealne na początek wyśmienitego posiłku!

Składniki

  • 3 ziemniaki, większe

  • 70 g masła

  • 400 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 łyżka mąki

  • 250 ml śmietany 18%

  • 100 g sera żółtego, startego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyć, wyszorować, przekroić na pół, środek wydrążyć, pozostawiając około 0,5 cm wokół brzegów.

  • Pieczarki drobno posiekać, cebulę również.

  • Na patelni rozpuścić 50 g masła, dodać grzyby i smażyć, aż płyn, który wypuszczą odparuje. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia.

  • Do zawartości patelni dodać mąkę i wymieszać.

  • Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 3-5 minut.

  • Wydrążone ziemniaki posypać solą i pieprzem, napełnić przygotowanym farszem grzybowo-śmietanowym. Na każdej połówce położyć po kawałku masła.

  • Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

  • Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut w 190°C. Wyjąć blachę posypać ziemniaki tartym serem i zapiekać jeszcze 20 minut. Smacznego!

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).