Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika: niewiarygodnie pyszna przystawka na ciepło

Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika: niewiarygodnie pyszna potrawa z ziemniaków
Autor: Shutterstock Połówki ziemniaków zapieczone z pysznym pieczarkowo-śmietanowym nadzieniem
łatwy
30 min
4

Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika to niewiarygodnie pyszna przystawka na ciepło. Gorące połówki ziemniaków zapieczone z pysznym śmietanowo-pieczarkowym sosem smakują niebiańsko. Idealne na początek wyśmienitego posiłku!

SKŁADNIKI

  • 3 ziemniaki, większe
  • 70 g masła
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 g sera żółtego, startego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, wyszorować, przekroić na pół, środek wydrążyć, pozostawiając około 0,5 cm wokół brzegów.
  • Pieczarki drobno posiekać, cebulę również.
  • Na patelni rozpuścić 50 g masła, dodać grzyby i smażyć, aż płyn, który wypuszczą odparuje. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia.
  • Do zawartości patelni dodać mąkę i wymieszać.
  • Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
  • Wydrążone ziemniaki posypać solą i pieprzem, napełnić przygotowanym farszem grzybowo-śmietanowym. Na każdej połówce położyć po kawałku masła.
  • Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut w 190°C. Wyjąć blachę posypać ziemniaki tartym serem i zapiekać jeszcze 20 minut. Smacznego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej