Jackfruit jak szarpana wołowina: przepis jak ugotować owoc chlebowca z puszki
Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika: niewiarygodnie pyszna przystawka na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Połówki ziemniaków zapieczone z pysznym pieczarkowo-śmietanowym nadzieniem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika to niewiarygodnie pyszna przystawka na ciepło. Gorące połówki ziemniaków zapieczone z pysznym śmietanowo-pieczarkowym sosem smakują niebiańsko. Idealne na początek wyśmienitego posiłku!
Składniki
3 ziemniaki, większe
70 g masła
400 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka mąki
250 ml śmietany 18%
100 g sera żółtego, startego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki umyć, wyszorować, przekroić na pół, środek wydrążyć, pozostawiając około 0,5 cm wokół brzegów.
Pieczarki drobno posiekać, cebulę również.
Na patelni rozpuścić 50 g masła, dodać grzyby i smażyć, aż płyn, który wypuszczą odparuje. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia.
Do zawartości patelni dodać mąkę i wymieszać.
Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
Wydrążone ziemniaki posypać solą i pieprzem, napełnić przygotowanym farszem grzybowo-śmietanowym. Na każdej połówce położyć po kawałku masła.
Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut w 190°C. Wyjąć blachę posypać ziemniaki tartym serem i zapiekać jeszcze 20 minut. Smacznego!