Wegetariańskie szaszłyki - 3 sprawdzone przepisy na jarskie szaszłyki

Wegetariańskie szaszłyki - 3 sprawdzone przepisy na jarskie szaszłyki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szaszłyki z tofu lub rybą smakują nie gorzej niż mięsne.

Szaszłyki to jedne z najprostszych grillowych dań. Zazwyczaj podstawowym ich składnikiem są kawałki mięsa i warzyw, jednak te wegetariańskie też są bardzo smaczne. Wystarczy, że mięsny dodatek zastąpimy rybą czy owocami, a efekt będzie równie smaczny. Podpowiadamy, jak przygotować smaczne szaszłyki bez mięsa.

Przygotowując szaszłyki wegetariańskie musimy pamiętać, by przygotować duże i świeże kawałki warzyw, wówczas nie spieką się na grillu i będą smaczniejsze. Po drugie, podobnie jak w przypadku większości dań grillowanych, musimy pamiętać o częstym smarowaniu oliwą (najlepiej wymieszaną z solą i ziołami), by warzywa były soczyste. Oprócz najbardziej znanych szaszłyków warzywnych przygotowanych z cukinii, papryki, pieczarek, cebuli, czosnku czy pomidorków koktajlowych istnieje wiele innych przepisów na jarskie szaszłyki. Poniżej podajemy kilka nowych pomysłów.

Szaszłyki z sera tofu z ananasem i papryką

  • ok. 25 dag sera tofu

  • 1 puszka ananasa

  • papryka (1/2 czerwonej i zielonej)

  • sos sojowy

  • cytryna oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojone tofu namoczyć na ok. 6 godzin w marynacie przygotowanej z wyciśniętego soku z cytryny oraz sosu sojowego.

  • Paprykę umyć i pokroić na dość spore kawałki. Ananasa obierać (jeśli jest świeży) lub odsączyć (z puszki) i również pokroić na części.

  • Składniki nadziewać naprzemiennie na nasmarowane oliwą szpikulce do szaszłyków.

  • Piec na grillu ok. 10 minut, smarując oliwą i przewracając, by się nie przypiekły.

Szaszłyki z mintaja i suszonych śliwek

  • 75 dag filetów rybnych z mintaja (może być też inna biała ryba),

  • ok. 15 dużych suszonych śliwek

  • pół szklanki wytrawnego białego wina

  • 1/2 cytryny

  • pęczek szczypiorku

  • 1 łyżka oliwy

  • kolendra

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki zalać ciepłą wodą

  • Wino wymieszać z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz 1 łyżką posiekanego szczypiorku i kolendrą.

  • W tak powstałej marynacie moczyć przez około pół godziny pokrojoną na kawałki rybę.

  • Rybę odsączyć i doprawić solą i pieprzem. Nadziewać na przemian ze śliwkami.

  • Piec na grillu ok. 10 min, co jakiś czas smarując oliwą.

Szaszłyki z łososia i ananasa

  •  25-30 dag filetów z łososia

  • 1 puszka ananasów

  • 1 cebulka

  • papryczka chilli (ok. 1-2 łyżeczki posiekanej)

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki octu winnego

  • ok. 2 łyżek cukru (najlepiej brązowy)

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać i przekroić na pół. Zarumienić na patelni bez tłuszczu.

  • Ząbki czosnku (w całości) również podpiec na patelni.

  • Następnie obrać i razem z resztą składników: cebulą, posiekaną papryczką i octem zmiksować. Doprawić.

  • Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki.

  • Filety umyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Trzeba sprawdzić, czy nie ma w nich ości.

  • Nadziewać na szpikulce do szaszłyków naprzemiennie z ananasem.

  • Szaszłyki posmarować wcześniej przygotowanym sosem.

  • Piec na grillu ok. 10 min. Co jakiś czas smarować oliwą i przekręcać.

Ocena: 5