Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato
Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku to potrawa idealna na lato. Bardzo prosta w przygotowaniu i tak pyszna, że palce lizać! Zapraszamy do wypróbowania smacznych panierowanych plastrów cukinii z piekarnika!
Jak usunąć wodę z cukinii?
Cukinia jest dlatego tak niskokaloryczna, że zawiera mnóstwo wody. Dlatego przed dalszą obróbką cieplną warto usunąć większą część tej wilgoci.
Umieść cukinię w durszlaku nad miską (lub w zlewie).
Oprósz 1 płaską łyżką soli soli. Sól pomoże cukinii uwolnić wilgoć.
Umieść kolejną nieco mniejszą miskę na cukinii w durszlaku i obciąż miskę czymś ciężkim (konserwą lub słoikiem z przetworami lub po prostu z wodą itp.). Odstaw na około 30 minut.
Po tym czasie, zdejmij ciężarek i naciśnij mniejszą miskę, aby wycisnąć wodę.
Zdziwisz się, ile cukinia zawiera wody! Ważne jest, aby usunąć jak najwięcej wilgoci, w przeciwnym razie panierka nie będzie się trzymać, a krążki nie będą chrupkie!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie
- 4 łyżki mąki do panierowania
- 4 łyżki tartego sera twardego, np. parmezanu, pecorino lub bursztynu
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 jajka rozmącone z 2 łyżkami wody
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić na plastry, posypać solą, przełożyć do durszlaka i odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie plastry odcisnąć z nadmiaru wilgoci.
- Wymieszać tartą bułkę z tartym serem.
- Plastry panierować w mące, rozmąconym jajku i mieszance tartej bułki i sera.
- Plastry układać na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując między plastrami co najmniej 3 cm odstęp.
- Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 220°C i piec 15 minut, następnie odwrócić i piec jeszcze 10 minut.