Pieczona brukselka z roszponką, orzechami laskowymi i tartym parmezanem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczona brukselka z orzechami, parmezanem i roszponką to pomysł na przekąskę np. między ćwiczeniami. Wypróbuj przepis na lekkostrawną potrawę, która dodaje energii!
SKŁADNIKI
- 1 kg brukselki
- 2 opakowania roszponki, np. Fit &Easy
- 1 mały pęczek świeżej mięty
- 100 g sera parmezan
- 1 filiżanka orzechów laskowych
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek
- słodka papryka w płatkach
- sól morska do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą brukselkę pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek, oprószyć papryką oraz solą morską, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez około 15 minut.
- Gotową brukselkę przełożyć na półmisek, posypać płatkami sera parmezan, pokruszonymi orzechami laskowymi, świeżą roszponką, posiekaną miętą i skropić sokiem z cytryny.