Co zrobić z koźlaków? Koźlaki w sosie beszamelowym
2021-03-29
średni
20 min
4
Koźlaki, czyli koźlarze - babka i czerwony, to grzyby dość łatwo dostępne, a przez to tańsze np. od borowików. Przy okazji urzekają leśnym aromatem! Co można zrobić z koźlaków? Pomysłów jest wiele - tym razem proponujemy przepis na koźlaki w sosie beszamelowym.
ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
SKŁADNIKI
- 75 dag koźlaków
- 250 ml mleka
- 5 dag masła
- 3 łyżki mąki
- 1 cebula
- 250 ml wywaru warzywnego
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłukać, osuszyć, pokroić w kawałki i dusić w połowie masła (2,5 dag).
- Przygotować sos beszamelowy: cebulę obrać, drobno pokroić, smażyć z resztą masła. Dodać mąkę i zasmażyć tak, aby cebula się nie zarumieniła. Wlać mleko, a później wywar. Przyprawić tymiankiem, zagotować.
- Dodać uduszone grzyby, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.