Kotlety z grochu i kalafiora z pieczarkową nutą
2020-07-24
łatwy
40 min
4
Kotlety z grochu i kalafiora z pieczarkową nutą to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub sycącą przekąskę. Są bardzo treściwe, lekko chrupiące i pachną ziołami. Dodatek pieczarek sprawia, że nabierają nieco "leśnego" charakteru. Przy tym nie są trudne do przygotowania i przyjazne dla domowego budżetu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg suszonego grochu
- 5 pieczarek
- 1/2 kalafiora
- 1 cebula
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- sól i pieprz
- oregano
- bazylia
- tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch ugotować do miękkości i odcedzić.
- Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
- Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić na oleju razem z cebulą.
- Groch, pieczarki z cebulą i kalafiora zmielić lub zblendować.
- Dodać jajka, bułkę i przyprawić, dokładnie wymieszać.
- Z masy formować niewielkie kotlety i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?