KOTLETY z KALAFIORA: przepis na wegetariańskie kotlety

 KOTLETY z KALAFIORA: przepis na wegetariańskie kotlety
Autor: Shutterstock Wegetariańskie kotleciki z kalafiora
łatwy
40 min
4

Wegetariańskie kotlety z kalafiora podane z sałatką to doskonała lekka kolacja dla osób nie tylko na diecie. Kotlety z kalafiora są smaczne i zdrowe, i mogą być wspaniałą alternatywa dla mięsnych dań. Podajemy przepis na kotlety z kalafiora - idealne letnie danie! 

SKŁADNIKI

  • kalafior
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • ząbek czosnki
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior opłucz w wodzie z octem i ugotuj w osolonym i lekko pocukrzonym wrzątku. Gdy warzywo zmięknie, wyjmij, podziel na różyczki, nóżki pokrój na centymetrowe kawałki, wytnij głąb.
  • Kawałki kalafiora posiekaj drobno (najszybciej zrobisz to na dużej desce do krojenia lub stolnicy) i przełóż do miski.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobniutko posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj ją do kalafiora.
  • Dosyp 2 łyżki bułki tartej, dodaj jajko, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką, starannie wymieszaj.
  • Uformuj małe kotleciki i smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. Ewentualnie można je najpierw zamoczyć w roztrzepanym jajku i oprószyć bułką tartą.
  • Kotleciki z kalafiora podawaj z sałatką przygotowaną z różnego rodzaju sałat, pomidorów, rzodkiewek, szczypiorku i ogórka. Składniki wymieszaj z sosem winegret lub łyżką majonezu typu light, ewentualnie jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem i cukrem.
Dorota Jaworska
Redaktor naczelna

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Wydziału Pedagogicznego UW oraz Podyplomowych Studiów Ogólnomenedżerskich Wydziału Zarządzania UW i MBA SGH w Warszawie. Z ZPR MEDIA związana od sierpnia 2008 roku.
W latach 2012-2012 redaktor naczelna …

więcej