KOTLETY z KALAFIORA: przepis na wegetariańskie kotlety
2021-03-31
łatwy
40 min
4
Wegetariańskie kotlety z kalafiora podane z sałatką to doskonała lekka kolacja dla osób nie tylko na diecie. Kotlety z kalafiora są smaczne i zdrowe, i mogą być wspaniałą alternatywa dla mięsnych dań. Podajemy przepis na kotlety z kalafiora - idealne letnie danie!
SKŁADNIKI
- kalafior
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- ząbek czosnki
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior opłucz w wodzie z octem i ugotuj w osolonym i lekko pocukrzonym wrzątku. Gdy warzywo zmięknie, wyjmij, podziel na różyczki, nóżki pokrój na centymetrowe kawałki, wytnij głąb.
- Kawałki kalafiora posiekaj drobno (najszybciej zrobisz to na dużej desce do krojenia lub stolnicy) i przełóż do miski.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobniutko posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj ją do kalafiora.
- Dosyp 2 łyżki bułki tartej, dodaj jajko, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką, starannie wymieszaj.
- Uformuj małe kotleciki i smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. Ewentualnie można je najpierw zamoczyć w roztrzepanym jajku i oprószyć bułką tartą.
- Kotleciki z kalafiora podawaj z sałatką przygotowaną z różnego rodzaju sałat, pomidorów, rzodkiewek, szczypiorku i ogórka. Składniki wymieszaj z sosem winegret lub łyżką majonezu typu light, ewentualnie jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem i cukrem.