Jak przyrządzić kanię? Przepis na smażoną kanię w panierce
Dieta wegetariańska
Przygotowanie kani to prosta sprawa. Zanim jednak zajmiemy się smażeniem, sprawdźmy, czy aby na pewno zebrany przez nas grzyb nie jest trujący - kania często bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Kiedy już mamy pewność, co o tego, że na naszym talerzu wylądują właśnie kanie, można zabrać się za ich smażenie. Podajemy przepis na popularne polskie danie: kania smażona w panierce.
SKŁADNIKI
- 2 rozwinięte kanie
- klarowane masło lub olej do smażenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kanie należy oczyścić, opłukać i lekko osuszyć, włożyć do miseczki, zalać mlekiem i odstawić na godzinę.
Jajka roztrzepać w miseczce, dodając sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrać tłuszcz.
Zanurzać kanię w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, a potem układać na rozgrzany tłuszcz.
Obsmażyć z obu stron tak, aby panierka była lekko złotawa. Podawać na gorąco najlepiej z pieczywem lub domowymi frytkami.
Przepis na domowe frytki z piekarnika znajdziesz w galerii!