Jak przyrządzić kanię? Smażona kania w panierce - przepis [WIDEO]

Jak przyrządzić kanię? Smażona kania w panierce - przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Smażona kania to najpopularniejszy sposób przyrządzania tego smacznego grzyba

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przygotowanie kani to prosta sprawa. Zanim jednak zajmiemy się smażeniem, sprawdźmy, czy aby na pewno zebrany przez nas grzyb nie jest trujący - kania często bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Podajemy przepis na popularne polskie danie: kania smażona w panierce.

Składniki

  • 2 kanie

  • klarowane masło lub olej do smażenia

  • 2 jajka

  • pół szklanki mleka

  • bułka tarta do panierowania

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kanie należy oczyścić, opłukać i lekko osuszyć.

  • Jajka i mleko roztrzepujemy w miseczce, dodając sól i pieprz do smaku.

  • Zanurzamy kanię w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, a potem kładziemy na rozgrzany tłuszcz.

  • Obsmażamy z obu stron tak, aby panierka była lekko złotawa.

  • Podajemy na gorąco najlepiej z pieczywem.

Ocena: 3,4