Dietetyczne kotlety z ryżu i warzyw: przepis dla dbających o sylwetkę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Dietetyczne kotlety z ryżu i warzyw to niezbędne węglowodany i bogactwo błonnika. Kotlety sycą na długo. To idealny przepis dla dbających o sylwetkę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 młode cukinie
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 puszka kukurydzy, odcedzonej
- 2 jajka
- 2-4 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 szklanka tartej bułki lub
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku lub szczypiorku lub wszystkiego po trochu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce, przełożyć na sito, posolić, pozostawić na 15 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyć 5-7 minut lub do zeszklenia.
- Marchew zetrzeć na tarce. Dodać do odciśniętej cukinii.
- Do warzyw dodać kukurydzę, uduszoną cebulę z czosnkiem, ryż i tartą bułkę. Wymieszać.
- Dodać do masy rozmącone jajka, sól i pieprz, oraz posiekaną zieleninę, ponownie wymieszać.
- Z masy formować kotlety, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez 30 minut.