Dietetyczna patelnia z letnich warzyw: idealna na nocne napady głodu

Dietetyczna patelnia z letnich warzyw: idealna na nocne napady głodu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dietetyczna patelnia: omlet z brokułami, papryką i cebulą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dietetyczna patelnia z letnich warzyw, którą można jeść bezkarnie na noc, jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Niskokaloryczne i sycące danie w stylu włoskiej frittaty to idealne rozwiązanie na nocne napady głodu. Nawet jeśli wracacie późno do domu i jesteście zmęczeni, przygotowanie tego pysznego dania zajmie wam zaledwie 15 minut. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki

  • 150 ml mleka

  • 6 jajek

  • 100 g różyczek brokuła

  • 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski

  • 1 cebula, pokrojonej drobno

  • 60 g małych pomidorków koktajlowych, przeciętych poziomo na pół

  • 6-8 liści bazylii

  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i paprykę, smażyć 2-4 minuty.

  • Dodać brokuły i smażyć jeszcze 2-4 minuty. 

  • W tym czasie zmiksować jajka z mlekiem oraz przyprawami.

  • Do podsmażonych warzyw dodać posiekane liście bazylii, zalać mieszaniną jajek i mleka, na wierzchu ułożyć połówki pomidorów. 

  • Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i ogrzewać jeszcze 6 minut. 

Jeśli lubisz omlety, to koniecznie wypróbuj łatwe i pyszne przepisy przygotowane przez redaktorki Beszamel.pl:

Omlet francuski z serem

Jak zrobić omlet po włosku? Przepis na frittatę

Dietetyczny omlet gotowany w woreczku strunowym

 

Wypróbuj również 1 z 15 przepisów na omlety: Omlet na otuchę - 15 najlepszych przepisów 

Ocena: 4,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).