Dietetyczna zapiekanka z letnich warzyw: idealna na nocne napady głodu

Dietetyczna patelnia: omlet z brokułami, papryką i cebulą
Autor: Shutterstock Dietetyczna patelnia: omlet z brokułami, papryką i cebulą
łatwy
15 min
4

Dietetyczna patelnia z letnich warzyw, którą można jeść bezkarnie na noc, jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Niskokaloryczne i sycące danie w stylu włoskiej frittaty to idealne rozwiązanie na nocne napady głodu. Nawet jeśli wracacie późno do domu i jesteście zmęczeni, przygotowanie tego pysznego dania zajmie wam zaledwie 15 minut. Zachęcam do wypróbowania!

Jeśli lubisz omlety, to koniecznie wypróbuj łatwe i pyszne przepisy przygotowane przez redaktorki Beszamel.pl:

Omlet francuski z serem

Jak zrobić omlet po włosku? Przepis na frittatę

Dietetyczny omlet gotowany w woreczku strunowym

 

Wypróbuj również 1 z 15 przepisów na omlety: Omlet na otuchę - 15 najlepszych przepisów 

SKŁADNIKI

  • 150 ml mleka
  • 6 jajek
  • 100 g różyczek brokuła
  • 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 cebula, pokrojonej drobno
  • 60 g małych pomidorków koktajlowych, przeciętych poziomo na pół
  • 6-8 liści bazylii
  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i paprykę, smażyć 2-4 minuty.
  • Dodać brokuły i smażyć jeszcze 2-4 minuty. 
  • W tym czasie zmiksować jajka z mlekiem oraz przyprawami.
  • Do podsmażonych warzyw dodać posiekane liście bazylii, zalać mieszaniną jajek i mleka, na wierzchu ułożyć połówki pomidorów. 
  • Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i ogrzewać jeszcze 6 minut. 
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej