Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe

2021-03-29
Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe
Autor: Shutterstock Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe rumiane z wierzchu i soczyste  w środku
łatwy
30 min
4

Kotlety z ziemniaków i ryżu to świetny sposób na bezjajeczne placuszki z resztek puree ziemniaczanego. Spoiwem dla mieszaniny ziemniaków, marchewki i cebuli jest kleisty ryż. Jarskie kotlety łatwo przygotować. Smakują wybornie z wegańskim majonezem. 

Jak zmienić nawyki żywieniowe i otworzyć się na nowe smaki. SPRAWDŹ!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g około 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 starte marchewki
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju roślinnego i jeszcze więcej do smażenia
  • sól dla smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, utłuc lub przetrzeć na puree.
  • Ryż ugotować, wydłużając czas gotowania o 3-5 minut więcej niż podano to na opakowaniu. Ryż powinien być kleisty.  
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego, dodać startą marchewkę oraz posiekaną cebulę i smażyć, aż warzywa zmiękną. 
  • W misce połączyć puree z gotowanym ryżem, smażoną marchewką i cebulą, natką pietruszki i doprawić do smaku solą.
  • Podzielić mieszaninę na 14-16 porcji i z każdej porcji uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją na gruby placuszek.
  • Smażyć na oleju roślinnym, aż kotlety będą złote i chrupiące (mieszanka ziemniaczana jest bardzo miękka, więc należy uważać, aby nie połamać ciast podczas smażenia). Podawać na gorąco.