Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety z ziemniaków i ryżu to świetny sposób na bezjajeczne placuszki z resztek puree ziemniaczanego. Spoiwem dla mieszaniny ziemniaków, marchewki i cebuli jest kleisty ryż. Jarskie kotlety łatwo przygotować. Smakują wybornie z wegańskim majonezem.
Jak zmienić nawyki żywieniowe i otworzyć się na nowe smaki. SPRAWDŹ!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 100 g około 1/2 szklanki suchego ryżu
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 starte marchewki
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju roślinnego i jeszcze więcej do smażenia
- sól dla smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, utłuc lub przetrzeć na puree.
- Ryż ugotować, wydłużając czas gotowania o 3-5 minut więcej niż podano to na opakowaniu. Ryż powinien być kleisty.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego, dodać startą marchewkę oraz posiekaną cebulę i smażyć, aż warzywa zmiękną.
- W misce połączyć puree z gotowanym ryżem, smażoną marchewką i cebulą, natką pietruszki i doprawić do smaku solą.
- Podzielić mieszaninę na 14-16 porcji i z każdej porcji uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją na gruby placuszek.
- Smażyć na oleju roślinnym, aż kotlety będą złote i chrupiące (mieszanka ziemniaczana jest bardzo miękka, więc należy uważać, aby nie połamać ciast podczas smażenia). Podawać na gorąco.