Pyszne burgery z komosy ryżowej i fasoli: łatwy przepis na bezmięsne kotlety
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Burgery z komosy ryżowej i białej fasoli bardzo łatwo przygotować. Ten prosty przepis pozwoli przygotować bezmięsne kotlety w mniej niż 30 minut. Możesz je usmażyć, możesz je upiec. Pyszne burgery wegańskie zadowolą nie tylko mięsosceptyków.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki niegotowanej komosy ryżowej
- 2/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- 3/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1 szklanka gotowanej lub puszkowanej białej fasoli (150 g po odsączeniu)
- bułki do burgera i dodatki: sałata, pomidory, cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj w garnku komosę ryżową, wodę i 1/4 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 14 minut.
- Jeśli chcesz upiec zamiast smażyć hamburgery, rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Rozgnieć fasolę na purre, a następnie dodaj ugotowaną komosę oraz pozostałe składniki, wymieszaj.
- Uformuj zgrabne burgery i smaż na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju LUB umieść na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz na środkowej półce 15 minut, ostrożnie odwróć i piecz dodatkowe 6 minut. Używaj szpachelki, bo kotlety są delikatne.
- Przypiecz bułkę do burgerów, włóż po kotlecie, dodaj sałatę, pomidory i ulubione sosy. Gotowe!