Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis

2024-09-10
Magdalena Chajko
Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Dynia poieczona doskonale pasuje do innych warzyw o bardziej zdecydowanym smaku
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dynia pieczona w towarzystwie innych warzyw to doskonały dodatek do mięsa i ryb. Dzięki swoim kolorom i aromatom, może również pełnić rolę samodzielnego dania, idealnego dla wegan. Wypróbuj przepis na pieczoną dynię z warzywami i przekonaj się, jak łatwo przygotować tę smakowitą potrawę!

Pieczona dynia jest bogata w witaminy i minerały, niskokaloryczna, łatwa do przygotowania, a jej delikatny, lekko słodki smak doskonale komponuje się z różnymi przyprawami. Jest także wszechstronna – sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań, jak i samodzielna potrawa.

Przygotowany wg poniższego przepisu pieczony bukiet warzywny doskonale smakuje z sosem czosnkowym, z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy. Jeśli warzyw z obiadu zostanie, po zmiksowaniu mogą stanowić świetną bazę dla zupy krem. Można je też jeść na zimno lub przygotować z nich pastę do pieczywa.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi przepisami na dania z dyni

SKŁADNIKI

  • ok. 200-300 g dyni (np. hokkaido lub muscat)
  • 2 marchewki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 2 małe cebule
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • świeży tymianek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól gruboziarnista
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa umyć. Dynię wydrążyć z pestek i obrać (hokkaido nie trzeba obierać). Pokroić na nieduże kawałeczki, ok. 2-3 cm.
  • Marchew również pokroić w 2 cm krążki. Paprykę pozbawić pestek i przekroić na mniejsze kawałki, a obraną cebulę przekroić na ćwiartki.
  • Wszystkie warzywa wrzucić do miski, oprószyć solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i rozmarynem. Skropić oliwą i wymieszać.
  • Całość przełożyć na blaszkę lub do brytfanki. Piec ok. 20-25 min w temp. 200 st. C, pilnując, by warzywa się nie przypaliły.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Magdalena Chajko