Kasza gryczana z suszonymi grzybami z piekarnika: proste i pyszne

2021-03-29
Kasza gryczana z suszonymi grzybami z piekarnika: proste i pyszne
Autor: Shutterstock Pyszne i proste danie z kaszy gryczanej z grzybami leśnymi
łatwy
15 min
4

Kasza gryczana z suszonymi grzybami z piekarnika to proste i pyszne danie obiadowe. Świetnie smakuje samodzielnie lub można ją podać z warzywnymi, ewentualnie mięsnymi sosami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka  masła 
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby zalać wrzątkiem  i odstawić.
  • W tym czasie na tłuszczu udusić cebulę i marchew.
  • Namoczone grzyby odcisnąć, wodę z moczenia zachować. Pokroić grzyby i dodać do cebuli z marchewką. Podsmażyć.
  • Wodę po moczeniu grzybów uzupełnić do 900 ml. Posolić, dodać pieprzu do smaku i zagotować. 
  • Na suchą patelnię wsypać kaszę i podgrzewać mieszając, aż będzie gorąca.
  • Połączyć wszystkie składniki: cebulę, marchewkę, płyn z moczenia grzybów i uprażoną kaszę, wymieszać i rozłożyć do naczynek z pokrywką.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 20 min bez pokrywek Następnie przykryć pokrywkami, wyłączyć piekarnik i tak pozostawić na pół godziny, aż kasza wchłonie wszystkie smaki.