Czerwona kapusta pieczona z orzechami: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Czerwona kapusta pieczona z orzechami: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smakowita kapusta czerwona pieczona z orzechami, jabłkami i cebulą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czerwona kapusta pieczona z orzechami to przepyszne samodzielne danie lub apetyczny dodatek do innych potraw. Współczesna kuchnia to przede wszystkim nowe podejście do sztuki przygotowania warzyw, traktowania ich technikami ognia, jak mięso. Pieczenie kondensuje smak wewnątrz kapusty i rewanżuje się prawdziwą eksplozją w ustach. Polecam!

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty

  • 1/2 szklanki mieszanki orzechów lub orzechów i pestek

  • 1/2 szklanki roślinnego zamiennika sera, startego na wiórki

  • 2 jabłka

  • 1 cebula

  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1/2 łyżeczki musztardy

  • 1 ząbek czosnku, posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę

  • 1/2 łyżeczki miodu

  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

  • 3-5 gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z czerwonej kapusty usunąć zewnętrzne, uszkodzone liście. Wyciąć głąb, nie naruszając liści. Pokroić na plastry grubości 2-3 cm.

  • Jabłka nie obierać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na półplasterki. Cebulę obrać, pokroić na talarki. 

  • Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, musztardą, czosnkiem i miodem. 

  • Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć plastry kapusty, plasterki jabłek i cebuli. Za pomocą pędzla posmarować warzywa przygotowaną marynatą.

  • Na plastrach kapusty ułożyć porcje posiekanych grubo orzechów. Posypać zamiennikiem sera. 

  • Na zawartości blachy rozłożyć porwane gałązki tymianku. 

  • Wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut w temperaturze 200°C.

  • Podawać kapustę obłożoną pieczonymi jabłkami i cebulą. 

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).