Rostbef wołowy na kanapki
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Wędlina z wołowiny nie jest tak łatwo dostępna, jak wieprzowa. A szkoda, bo jest smaczna i ma mniej kalorii. Jeśli lubisz wołowinę możesz przygotować pyszny rostbef na kanapki. Ze sprawdzonego mięsa i bez sztucznych dodatków jest naprawdę wyjątkowy.
Dowiedz się, dlaczego warto samodzielnie przygotować domową wędlinę!
Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?
SKŁADNIKI
- 1 l wody
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- goździki
- 1 marchewka
- 0,5 kg rostbefu wołowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wody, warzyw i przypraw ugotować bulion.
- Rostbef umyć osuszyć, dobrze natrzeć solą, posypać pieprzem i włożyć do bulionu.
- Gotować 1,5 godziny, po czym włożyć do piekarnika nastawionego na 200 stopni Celsjusza na około 20 minut.
- By nie stał się suchy - przykryć folią.
- Gdy będzie gotowy można go pokroić na kawałki i zrobić od razu kanapkę, ale można także odstawiać mięso do ostygnięcia i jeść na zimno.
- Kromki pieczywa można podpiec w tosterze, posmarować majonezem, położyć roszponkę, mięso, a następnie cebulę i papryczkę jalapeno, a na koniec drugą kromkę.