Rolada mięsno-serowa: nowy, łatwy przepis na domową wędlinę półmiskową

Rolada mięsno-serowa: nowy, łatwy przepis na domową wędlinę półmiskową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Elegancka przystawka - rolada mięsno-serowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada z mięsa mielonego i sera żółtego to nowy, łatwy przepis na domową wędlinę półmiskową. Znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole, urozmaicając bożonarodzeniowe menu.

Składniki

  • Na serową warstwę:

  • 200 g sera żółtego

  • 3 jajka

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 100-150 g majonezu

  • Na mięsną warstwę:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego np. z szynki lub łopatki

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z jajkami, kaszą manną i majonezem.

  • Masę wyłożyć na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.

  • Przygotować nadzienie: do mięsa mielonego dodać cebulę, 2 jajka, sól, przyprawy do smaku.

  • Wyjąć powstałą skórkę serową, lekko ostudzić serową warstwę i rozprowadzić na niej nadzienie. Delikatnie zwinąć.

  • Wstawić ponownie do piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).