Zupa z rzodkiewką i rzeżuchą - przepis dietetyczny, bezmięsny
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Zupy są w diecie bardzo wskazane. Zawierają wszystkie niezbędne składniki, które są sprzymierzeńcami w odchudzaniu. Warzywa dostarczają witamin i błonnika. Ziemniaki - dawkę zdrowych węglowodanów. Należy jednak unikać dodawania do nich tłustej śmietany, zagęszczania mąką lub zasmażką. Wypróbuj przepis na zdrową, wiosenną i dietetyczną zupę z rzodkiewki z rzeżuchą. Przepis jest bezmięsny.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki rzeżuchy
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki wraz w młodymi liśćmi umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- W garnku na oliwie zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, liście rzodkiewek i rzodkiewki (kilka odłożyć). Dusić 2-3 minuty. Wlać bulion. Gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przed podaniem posypać odłożonymi plasterkami rzodkiewek i posiekaną rzeżuchą.