Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

2021-08-10
Dorota Kalita-Typa
Krem z pieczonej papryki
Autor: Shutterstock.com Dwa talerze pełne zupy krem z pieczonej papryki ze śmietaną i natką pietruszki
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Smaczna i zdrowa - zupa krem z papryki i pomidorów idealnie sprawdzi się na obiad lub lekki lunch. Podajemy przepis na zupę z pieczonej papryki z grzankami. Podaj ją ze świeżymi listkami bazylii. 

Podstawą tej pysznej kremowej zupy są pieczone pomidory i papryka. Upieczenie ich nie jest trudne. Najbardziej pracochłonnym zajęciem jest zdjęcie skóry z pieczonej papryki. Żeby ułatwić sobie to zadanie, po upieczeniu przykryjcie paprykę folią, żeby odparowała. Po tym prostym zabiegu z łatwością usuniecie skórkę. Warto to zrobić, bo skórka papryki łatwo przylega do ścian żołądka drażniąc je i wywołując wymioty. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Z marchwi i pietruszki z nacią ugotuj bulion warzywny. Kiedy bulion zredukuje się o połowę, wyjmij z niego warzywa i przyprawy i odłóż na półmisek.

    Pomidory natnij i sparz wrzątkiem, po czym zdejmij z nich skórkę. Paprykę przetnij na pół i usuń z niej gniazda nasienne.

    Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pomidory, paprykę i czosnek w łupinie. Warzywa piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C i pozostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiach piekarnika.

    Kiedy papryka się wystudzi, zdejmij z niej skórę, a miąższ wrzuć do bulionu. Następnie dodaj do niego czosnek wyciśnięty z łupiny i przetarte przez gęste sitko pomidory, jak również liście bazylii oraz 1 ugotowaną marchewkę.

    Wszystko zmiksuj za pomocą blendera i zagotuj ponownie, żeby smaki się połączyły. Na koniec dodaj oliwę z oliwek.

    Porcję każdego z domowników przypraw solą i pieprzem bezpośrednio na talerzu. Podawaj z grzankami ziołowymi.

Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Dorota Kalita-Typa