Zupa z kukurydzą: przepis na smaczną i szybką zupę
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa z kukurydzy jest obfita i bardzo smaczna. To danie do szybkiego przygotowania. Warto ugotować zupę z kukurydzą na ostro z dodatkiem imbiru. Podajemy łatwy i sprawdzony przepis na pyszną zupę z dodatkiem pożywnej kukurydzy.
SKŁADNIKI
- 2 kolby kukurydzy (ewentualnie dwie duże puszki kukurydzy)
- 50 g masła
- świeżo stary imbir (2 cm)
- ząbek czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego
- ziemniaki (dwa nieduże), opcjonalnie średnia marchewka
- szczypta suszonej papryczki chili
- kilka listków kolendry
- nasiona słonecznika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kukurydzę obieramy i myjemy (kukurydzę z puszki odsączamy). Najlepiej użyć świeżej kukurydzy, bo ma najwięcej substancji odżywczych i jest smaczniejsza. Następnie nożem pozbawiamy kolby ziaren.
- Na patelni rozgrzewamy masło, po chwili dodajemy starty imbir i ziarna kukurydzy. Dusimy przez około 10 minut.
- Następnie wlewamy bulion, czekamy, doprowadzamy go do wrzenia, i dodajemy drobno pokrojone ziemniaki (lub marchewkę) oraz czosnek. Całość powinna gotować się przynajmniej 20 minut.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, wywar przelewamy do blendera i miksujemy.
- Krem z powrotem wlewamy do garnka i podgrzewamy. Zupę podajemy posypaną suszonym chili, garstką nasion słonecznika i kilkoma listkami kolendry.