Zupa ogórkowa z kaszą bulgur - ciekawa wersja tradycyjnej ogórkowej z egzotyczną kaszą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szukasz ciekawego przepisu na zupę? Sięgnij do przepisu na zupę ogórkową z kaszą bulgur. To interesujące skrzyżowanie ogórkowej i krupniku.
Kaszę bulgur w przepisie na zupę ogórkową możesz zastąpić dowolną inną kaszą z pszenicy (gotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu).
SKŁADNIKI
- 15 dag kaszy bulgur
- kostka bulionowa lub mieszanka suszu warzywnego
- włoszczyzna
- 2 łodygi selera naciowego
- cebula
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 duże lub 5 mniejszych ogórków kiszonych
- łyżka oleju
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew, por, korzeń pietruszki, seler naciowy pokrój w plasterki, korzeń selera zetrzyj na tarce. Warzywa włóż do 1,5 l wrzącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową gotuj ok. 10 minut, następnie dodaj opłukaną kaszę i gotuj do miękkości kaszy i warzyw (w zależności od grubości kaszy maksymalnie ok. 8 min.).
- W międzyczasie na patelni zeszklij na oleju, posiekaną cebulę, a gdy ona zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub słupki ogórki kiszone, liść i ziele, podduś wszystko na małym ogniu pod przykryciem, aż ogórki nieco zmiękną.
- Połącz obie części zupy, zagotuj razem, dopraw pieprzem. Posyp posiekaną natką.