Zupa krem z porów - jak ją zrobić?
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Aromatyczna i gęsta zupa krem z porów w wersji lux. Ma jasnozielony wiosenny kolor i aksamitną konsystencję. Krem porowy zyskuje, gdy podamy go z wiórkami żółtego sera. By był bardziej sycący, możemy też dodać grzanki. Oto przepis na wyśmienitą zupę krem z porów.
SKŁADNIKI
- 2 litry bulionu lub wywaru warzywnego (wariant wegetariański)
- 4-5 dość dużych porów (do zupy wykorzystujemy jedynie białe części warzywa)
- 4-5 ziemniaków średniej wielkości
- 3-4 cebule średniej wielkości
- oliwa z oliwek lub masło do smażenia,
- ok. 200 g śmietany 18%
- ok. 200 g żółtego sera
- sól, czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odcinany białe części porów i kroimy je na plasterki, podsmażamy pory na oliwie z oliwek lub maśle i po około 10 minutach wrzucamy do garnka.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do porów.
- Cebulę kroimy dość drobno i smażymy na maśle lub oliwie (konsekwentnie stosujmy jeden rodzaj tłuszczu), aż się zeszkli i dorzucamy do wcześniej przygotowanych warzyw.
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy, aż zmiękną. W razie potrzeby w czasie gotowania dolewamy wody.
- Po ugotowaniu studzimy zupę i gdy już będzie chłodna, rozdrabniamy warzywa blenderem. Jeśli nie powstanie idealnie gładki krem, przecieramy zupę jeszcze dodatkowo przez gęste sitko.
- Po przetarciu podgrzewamy zupę (niemal do temperatury wrzenia), zestawiamy z płyty i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.
- Ser żółty trzemy na cienkie wiórki, którymi posypujemy zupę już nalaną do miseczki lub talerza. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Możemy dodać grzanki z chleba tostowego pokrojonego w kostkę i zrumienionego na maśle lub oliwie.