Zupa krem z cukinii z serem feta: prosty przepis
Zupa z cukinii z fetą to przepis na pyszny i lekki obiad. Miseczka tej smakowitej zupy przypadnie do smaku każdemu. Nawet wegetarianie będą pod wrażeniem jej smaku, ponieważ nie zawiera mięsa. Oto łatwy, szybki i sprawdzony przepis na zupę z cukinii z fetą, która zaskoczy niebanalnym smakiem i prostym przygotowaniem.
Jak zrobić zupę z cukinii z fetą?
Przyrządzenie tej smacznej i zdrowej zupy z cukinii nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest podsmażenie cebuli z czosnkiem. Następnie dodaje się cukinię, a po chwili wlewa bulion warzywny. Po 10 minutach zupa jest prawie gotowa. Trzeba jeszcze dodać do niej pokruszoną fetę, doprawić i zmiksować na gładki krem. Zupę podaje się w miseczkach lub głębokich talerzach. Wierzch posypuje się fetą. Gotowe!
Dlaczego warto zrobić zupę z cukinii z fetą?
- To pomysł na pyszny, zdrowy i lekki obiad.
- Zupę mogą jeść wszyscy. Będzie smakować i wegetarianom, i mięsożercom. Nawet osoby, które są na diecie mogą od czasu do czasu przyrządzić tę pyszną i niskokaloryczną zupę.
- Przepis na zupę z cukinii z fetą jest prosty. Danie robi się w kilku prostych krokach.
- To szybka zupa z cukinii, którą robi się w nie więcej niż 20 minut.
- Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.
- Zupę z cukinii wzbogaci dodatek mielonego chili, które zaostrzy smak dania.
- Zupa świetnie smakuje na ciepło, ale równie dobra jest na zimno.
SKŁADNIKI
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 4 cukinie
- 200 g sera feta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy Kamis Fit up! Do zup i duszonych warzyw
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać pokrojoną w talarki cukinię i smażyć, aż stanie się miękka.
- Wlać bulion warzywny i sok z cytryny. Doprawić przyprawą Kamis Fit Up!, solą oraz pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut.
- Dodać połowę pokruszonego sera feta i zmiksować zupę na gładki krem.
- Zupę nałożyć do miseczek i posypać pozostałą pokruszoną fetą.