Zupa krem z buraków z imbirem i sokiem pomarańczowym: pobudza i rozgrzewa! [GALERIA]

Zupa krem z buraków z imbirem i sokiem pomarańczowym: pobudza i rozgrzewa! [GALERIA]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pobudzająca i rozgrzewająca zupa krem z buraków - prawdziwa porcja zdrowia

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Buraki najczęściej lądują w barszczu albo w słoikach w formie ćwikły. Warto jednak przygotować z nich coś innego - np. zupę krem. Dodatek imbiru i soku pomarańczowego sprawia, że zupa krem z buraków zyskuje orzeźwiający smak, a przy tym skutecznie rozgrzewa. Sprawdź nasz przepis na pyszną zupę z buraków.

Składniki

  • 3 spore buraki

  • mała cebula

  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru

  • ząbek czosnku

  • 3/4 szklanki wody

  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego

  • łyżka soku z limonki

  • łyżka płynnego miodu

  • łyżka oliwy

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki śmietany 12%

  • skórka z pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki, umyte i wysuszone, najlepiej piec owinięte w folię aluminiową w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. W zależności od wielkości buraków zajmie to 40-60 minut. To najlepszy sposób, żeby zachować ich piękny kolor i wydobyć wszystko, co najlepsze. W czasie pieczenia cukry zawarte w burakach skarmelizują się i dodadzą niepowtarzalnego smaku zupie.

  • Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj imbir, czosnek.

  • Następnie wlej wodę i włóż buraki, podgrzewaj około 5 minut. Lekko zmiksuj na krem razem z sokiem pomarańczowym.

  • Dodaj sok z limonki i miód. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Podawaj na ciepło z kleksem śmietany i odrobiną startej skórki pomarańczowej.

Ocena: 0