Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Zupa krem z buraków z imbirem i sokiem pomarańczowym: pobudza i rozgrzewa! [GALERIA]
![Zupa krem z buraków z imbirem i sokiem pomarańczowym: pobudza i rozgrzewa! [GALERIA]](https://cdn28.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_168133835.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pobudzająca i rozgrzewająca zupa krem z buraków - prawdziwa porcja zdrowia
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Buraki najczęściej lądują w barszczu albo w słoikach w formie ćwikły. Warto jednak przygotować z nich coś innego - np. zupę krem. Dodatek imbiru i soku pomarańczowego sprawia, że zupa krem z buraków zyskuje orzeźwiający smak, a przy tym skutecznie rozgrzewa. Sprawdź nasz przepis na pyszną zupę z buraków.
Składniki
3 spore buraki
mała cebula
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
ząbek czosnku
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki soku pomarańczowego
łyżka soku z limonki
łyżka płynnego miodu
łyżka oliwy
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 12%
skórka z pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki, umyte i wysuszone, najlepiej piec owinięte w folię aluminiową w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. W zależności od wielkości buraków zajmie to 40-60 minut. To najlepszy sposób, żeby zachować ich piękny kolor i wydobyć wszystko, co najlepsze. W czasie pieczenia cukry zawarte w burakach skarmelizują się i dodadzą niepowtarzalnego smaku zupie.
Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj imbir, czosnek.
Następnie wlej wodę i włóż buraki, podgrzewaj około 5 minut. Lekko zmiksuj na krem razem z sokiem pomarańczowym.
Dodaj sok z limonki i miód. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj na ciepło z kleksem śmietany i odrobiną startej skórki pomarańczowej.