Zupa krem kalafiorowa z mrożonki: łatwy przepis na zupę z kalafiora

Zupa krem kalafiorowa z mrożonki: łatwy przepis na zupę z kalafiora
Autor: Shutterstock Krem kalafiorowy to jedna z najpyszniejszych zup
łatwy
20 min
4

Kalafiorowa z mrożonki lub świeżego kalafiora to jedna z najłatwiejszych zup świata. W ten sposób bardzo łatwo przygotujesz również krem kalafiorowy. Kremowa zupa z mrożonego kalafiora gotowa jest w 20 minut! Spróbuj i Ty jakie to łatwe!

Dlaczego kalafior?

Cały kalafior ma charakterystyczny smak kalafiora. Łodyga, liście i kwiatostany, czyli białe „różyczki”. Oczywiście najbardziej efektowne są okrągłe formacje pączków kwiatowych, ale warto zwrócić uwagę na pozostałe elementy rośliny. Najwięksi szefowie kuchni wykorzystują łodygę i liście, aby wzmocnić smak. Jeśli używasz świeżego kalafiora, wykorzystaj wszystkie częci. Bądź pomysłowa, bądź sprytny i rób tak samo.

Po co pietruszka do zupy?

Już mistrz Czerniecki autor najstarszej polskiej książki kucharskiej radził, by dodawać do wywaru pietruszkę, aby bulionu nie było „czuć wiatrem”. Dodatek korzenia i naci pietruszki wzbogaci smak bulionu.

I por, i czosnek?

Zarówno por, jak i czosnek należą do tej samej rodziny. Zawierają podobne związki odżywcze. Dodanie obu tych roślin do zupy wzbogaca smak i aromat. Przy czym czosnek podczas gotowania traci swą intensywność i staje się słodkawy, świetnie współgrając ze smakiem kalafiora. 

Mleko - ale jakie?

Dodawanie mleka do kalafiorowej zupy ma bardzo długą karierę, sięgającą starożytności. Mleko wydobywa z kalafiora całą słodycz. Nie ma potrzeby wzbogacać smak dodatkiem śmietany. Mleko krowie, można zastąpić mlekiem migdałowym, które było stosowane do przyrządzania zup, już w starożytności. 

SKŁADNIKI

  • 450 g kalafiora świeżego lub mrożonego
  • 1 (120 g) ziemniak 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula lub biała część pora 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 ml mleka 1,5% lub mleka migdałowego
  • 2 łyżki śmietanki 12% lub jej wegańskiego zastępnika
  • 2-4 źdźbła szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać. Pietruszkę zetrzeć na tarce. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. 
  • Masło rozpuścić w garnku z grubym dnem. Jeśli nie masz takiego, to podsmaż na patelni. 
  • Dodać cebulę oraz pietruszkę. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać ziemniaka i wlać bulion oraz mleko. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu około 5 minut.
  • Dodać kalafiora podzielonego na różyczki. Gotować kolejne 5 minut. 
  • Zupę zmiksować. Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem. 
  • Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej