Zupa jarzynowa z bobem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Zupa jarzynowa z bobem to wbrew pozorom potrawa całoroczna. Poza sezonem możesz do zupy dodać bób mrożony albo z puszki. Jeśli nie lubisz bobu, bo np. powoduje wzdęcia, zamiast niego dodaj do zupy fasolkę szparagową. To także doskonałe źródło błonnika.
SKŁADNIKI
- pęczek włoszczyzny
- 20 dag młodego bobu lub fasolki szparagowej (świeżych lub mrożonych)
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka opłucz, zalej wodą (ok. 1,5 l), posól i zagotuj.
- Włoszczyznę oczyść, pokrój na paseczki, dodaj do skrzydełek i gotuj ok. 35 minut.
- Bób opłucz, gotuj w osolonej wodzie ok. 20 minut.
- Odcedź, obierz z łupin, dodaj do zupy pod koniec gotowania (fasolkę szparagową oczyść, pokrój na kawałki, opłucz i dodaj do zupy w połowie gotowania). Skrzydełka wyjmij, obierz mięso z kości i włóż do zupy.
- Zupę nalej do talerzy, posyp natką.