Zupa cebulowa z grzankami jak u Magdy Gessler – francuski hit w Twojej kuchni

Zupa cebulowa z grzankami jak u Magdy Gessler – francuski hit w Twojej kuchni
Autor: New Africa/ Shutterstock Ta zupa nie tylko rozgrzeje cię w chłodne dni, ale dostarczy organizmowi cennych składników
łatwy
20 min
4

Zupa cebulowa według Magdy Gessler jest pyszna i łatwa do przygotowania. Tajemnica jej smaku kryje się w duszonej na maśle cebuli, dobrym bulionie i dodatku białego wina. W przygotowaniu francuskiej zupy cebulowej liczą się szczegóły. Zupę podaje się z grzanką zapieczoną na szczycie. Wypróbuj aromatyczną, aksamitną w smaku i pożywną zupę cebulową - przepis zaproponowany przez Magdę Gessler nie ma sobie równych. 

 

Francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa to kwintesencja francuskiej elegancji w najprostszej postaci. Choć przygotowuje się ją z tak zwykłego warzywa jak cebula, potrafi smakować jak danie z paryskiej restauracji. W kuchni francuskiej to symbol wyrafinowania i harmonii – połączenia prostoty składników z mistrzostwem wykonania.

Tajemnica idealnej zupy cebulowej tkwi w jakości. Świeża lub dobrze przechowywana cebula, klarowny, esencjonalny bulion i kieliszek porządnego wina potrafią zdziałać cuda. Duszona powoli cebula nabiera słodyczy i głębi, a w połączeniu z chrupiącymi grzankami i roztopionym serem tworzy kompozycję, której trudno się oprzeć.

Warto też poeksperymentować z różnymi odmianami cebuli – białą, żółtą, czerwoną czy szalotką. Każda wnosi do zupy inny akcent smakowy, od delikatnej słodyczy po wyraźną pikantność. A jeśli chcecie wiedzieć, dlaczego warto sięgać po cebulę częściej – zajrzyjcie do artykułu: Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Zupa cebulowa - sprawdź przepisy na inne wersje tej pysznej zupy:

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z 15 sprawdzonymi propozycjami na zupy na rosole

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić na półtalarki, czosnek drobno posiekać.
  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło.
  • Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypaliła się.
  • Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje. 
  • Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, dodać tymianek i gotować 10 minut na wolnym ogniu. 
  • Doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić na kromki i przyrumienić na maśle na patelni.
  • Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek.
  • Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut.
  • Gdy ser się zrumieni, wyjąc z piekarnika. Podawać od razu.
  • Magda Gessler radzi dodać tymianek na końcu gotowania, aby zachować jego aromat.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej