Zupa buraków z czerwoną fasolą a la Anna Lewandowska

2021-03-29
Zupa z buraków z czerwoną fasolą a la Anna Lewanodwska
Autor: Shutterstock Zupa z buraków to doskonały detox na każdą porę roku
łatwy
40 min
4

Zupa z buraków z czerwoną fasolą to świetne danie oczyszczające ciało na wiosnę. Taką zupę poleca Anna Lewandowska, polska sportsmanka i reprezentantka Polski w karate. Pożywna zupa warzywna to część zdrowego stylu życia zalecanego nie tylko dla osób aktywnych fizycznie. 

SKŁADNIKI

  • 4 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna angielskie
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 150 g jogurtu
  • mieszanka prażonych pestek dyni i słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać warzywa. Por pokroić na plasterki. Marchew i pietruszkę pokroić na małe kawałki. Buraki pokroić w grubą kostkę.
  • Buraki ugotować razem z warzywami. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, oregano, kurkumę, pieprz.
  • Wyjąć buraki i zetrzeć na tarce, włożyć z powrotem do zupy. Dodać odcedzoną czerwoną fasolą i zagotować.
  • Całość doprawić solą oraz sokiem z cytryny.
  • Przed podaniem do każdego talerza dodać łyżkę jogurtu i posypać prażonymi pestkami.