Smaczna zupa z soczewicy: prosty przepis

Smaczna zupa z soczewicy: prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z soczewicy dostarcza lekkostrawnego białka roślinnego i wielu cennych składników odzywczych

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zmarzniętych domowników najskuteczniej rozgrzeje gorąca zupa. Zupa z soczewicy zadowoli podniebienia nie tylko osób kochających mięso, ale i miłośników dań jarskich.

Składniki

  • 1,5 szklanki soczewicy łuskanej

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • 0,5 małego selera

  • 1 pietruszka

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka suszonego cząbru

  • pęczek natki pietruszki

  • 0,5 szklanki śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić do wystygnięcia, najlepiej poprzedniego dnia.

  • Odsączyć, zalać 2 litrami wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu.

  • Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oliwie. Dodać do soczewicy.

  • Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić do garnka.

  • Gdy soczewica będzie miękka, czyli po ok. 20 min. dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber.

  • Gotować jeszcze przez 10 min. Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.

Ocena: 4,4