Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Rozgrzewająca zupa z soczewicy: przepis w sam raz na chłodne dni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Sycąca i aromatyczna zupa z soczewicy może się stać hitem jesiennych i zimowych obiadów
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Soczewica to ważny składnik dań w kuchni wegetariańskiej. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, jest sycąca i smaczna. Można robić z niej pasztety, kotleciki, gotować na gęsto lub dodawać do zupy. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy z aromatycznymi przyprawami.
Składniki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże, drobno posiekane cebule
3 zmiażdżone ząbki czosnku
350 g czerwonej soczewicy
1 i 1/4 l bulionu warzywnego
1 i 1/2 łyżeczki kminku
1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej chilli
sól i pieprz do smaku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
garść posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Soczewicę dobrze wypłucz.
Oliwę rozgrzej w dużym rondlu, usmaż na niej cebulkę. Dorzuć czosnek. Smaż przez chwilę.
Soczewicę dodaj do cebuli i czosnku. Zamieszaj, zalej bulionem. Całość zagotuj. Gdy na wierzchu pojawią się szumowiny, usuń je łyżką.
Kminek upraż na małej suchej patelni. Następnie rozgnieć w moździerzu lub wsyp do plastikowego woreczka i utłucz wałkiem do ciasta.
Sproszkowany kminek wraz z chilli dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica stanie się miękka i zacznie się rozpadać. Jeśli woda wyparuje i zupa będzie zbyt gęsta, dodaj trochę wrzącej wody.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej sok z cytryny. Zmiksuj zupę na gładką masę. Serwuj posypaną świeżo posiekaną pietruszką.