Rozgrzewająca zupa z soczewicy: przepis w sam raz na chłodne dni

Rozgrzewająca zupa z soczewicy: przepis w sam raz na chłodne dni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sycąca i aromatyczna zupa z soczewicy może się stać hitem jesiennych i zimowych obiadów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczewica to ważny składnik dań w kuchni wegetariańskiej. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, jest sycąca i smaczna. Można robić z niej pasztety, kotleciki, gotować na gęsto lub dodawać do zupy. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy z aromatycznymi przyprawami.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 duże, drobno posiekane cebule

  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku

  • 350 g czerwonej soczewicy

  • 1 i 1/4 l bulionu warzywnego

  • 1 i 1/2 łyżeczki kminku

  • 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej chilli

  • sól i pieprz do smaku

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • garść posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę dobrze wypłucz.

  • Oliwę rozgrzej w dużym rondlu, usmaż na niej cebulkę. Dorzuć czosnek. Smaż przez chwilę.

  • Soczewicę dodaj do cebuli i czosnku. Zamieszaj, zalej bulionem. Całość zagotuj. Gdy na wierzchu pojawią się szumowiny, usuń je łyżką.

  • Kminek upraż na małej suchej patelni. Następnie rozgnieć w moździerzu lub wsyp do plastikowego woreczka i utłucz wałkiem do ciasta.

  • Sproszkowany kminek wraz z chilli dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica stanie się miękka i zacznie się rozpadać. Jeśli woda wyparuje i zupa będzie zbyt gęsta, dodaj trochę wrzącej wody.

  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej sok z cytryny. Zmiksuj zupę na gładką masę. Serwuj posypaną świeżo posiekaną pietruszką.

Ocena: 0