Pikantna zupa z mrożonego groszku i brokułów: przepis w stylu azjatyckim

Pikantna zupa z mrożonego groszku i brokułów: przepis w stylu azjatyckim

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantna i przyjemni rozgrzewająca zupa krem z mrożonego groszku i brokułów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantna zupa z mrożonych brokułów i zielonego groszku smakuje tajską kuchnią. Jest aromatyczna i po prostu pyszna. Ten przepis na zupę krem w stylu azjatyckim przyda się w chłodniejsze dni. Zupę można przygotować w większej objętości i zamrozić na później. Przyda się po powrocie z mroźnego spaceru lub do pracy. 

Składniki

  • 400-500 g zielonego groszku mrożonego

  • 150 g ziemniaków

  • 300 g brokułów mrożonych lub świeżych

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 mała cebula

  • 20 g imbiru

  • 2 łodygi trawy cytrynowej

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od przygotowania warzyw. Świeże brokuły podziel na różyczki, a łodygi pokrój w kostkę. Również cebulę, imbir, ziemniaki i czosnek pokrój w kostkę. Trawę cytrynową zmiażdż.

  • Ponieważ ziemniaki gotują się dłużej, zacznij od podsmażenia ich na oleju w garnku z grubym dnem.

  • Gdy ziemniaki się podsmażą, dodaj cebulę, czosnek, imbir i trawę cytrynową i ponownie smaż przez 1-2 minuty.

  • Następnie dodaj brokuły, sól i pieprz i wymieszaj, smażąc przez kolejne 2-4 minuty.

  • Dodaj mrożony groszek i bulion warzywny, zagotuj. Zmniejsz ogień i pozwól zupie gotować się przez kilka minut. Następnie dodaj mleko kokosowe.

  • Używając ręcznego blendera, zmiksuj na gładki krem.

  • Przełóż do misek i udekoruj groszkiem, gotowanym brokułem lub zielonymi pędami groszku. Możesz do zupy podać pełnoziarniste grzanki. 

Więcej łatwych przepisów na zupę

Macie apetyt na więcej? Oto specjalnie dla Was 3 wyborne przepisy na zupy-krem ze zdjęciami krok po kroku: dyniowa, selerowa i marchewkowa. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).