Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Pikantna zupa z mrożonego groszku i brokułów: przepis w stylu azjatyckim

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pikantna i przyjemni rozgrzewająca zupa krem z mrożonego groszku i brokułów
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pikantna zupa z mrożonych brokułów i zielonego groszku smakuje tajską kuchnią. Jest aromatyczna i po prostu pyszna. Ten przepis na zupę krem w stylu azjatyckim przyda się w chłodniejsze dni. Zupę można przygotować w większej objętości i zamrozić na później. Przyda się po powrocie z mroźnego spaceru lub do pracy.
Składniki
400-500 g zielonego groszku mrożonego
150 g ziemniaków
300 g brokułów mrożonych lub świeżych
1 l bulionu warzywnego
400 ml pełnotłustego mleka kokosowego
2 łyżki oleju
1 mała cebula
20 g imbiru
2 łodygi trawy cytrynowej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie krok po kroku:
Zacznij od przygotowania warzyw. Świeże brokuły podziel na różyczki, a łodygi pokrój w kostkę. Również cebulę, imbir, ziemniaki i czosnek pokrój w kostkę. Trawę cytrynową zmiażdż.
Ponieważ ziemniaki gotują się dłużej, zacznij od podsmażenia ich na oleju w garnku z grubym dnem.
Gdy ziemniaki się podsmażą, dodaj cebulę, czosnek, imbir i trawę cytrynową i ponownie smaż przez 1-2 minuty.
Następnie dodaj brokuły, sól i pieprz i wymieszaj, smażąc przez kolejne 2-4 minuty.
Dodaj mrożony groszek i bulion warzywny, zagotuj. Zmniejsz ogień i pozwól zupie gotować się przez kilka minut. Następnie dodaj mleko kokosowe.
Używając ręcznego blendera, zmiksuj na gładki krem.
Przełóż do misek i udekoruj groszkiem, gotowanym brokułem lub zielonymi pędami groszku. Możesz do zupy podać pełnoziarniste grzanki.
Więcej łatwych przepisów na zupę
Macie apetyt na więcej? Oto specjalnie dla Was 3 wyborne przepisy na zupy-krem ze zdjęciami krok po kroku: dyniowa, selerowa i marchewkowa.