Pikantna zupa brokułowa z ciecierzycą i makaronem

Pikantna zupa brokułowa z ciecierzycą i makaronem
Autor: Shutterstock Talerz sycącej zupy brokułowo-kalafiorowej z ciecierzycą i makarone
łatwy
30 min
4

Pikantna zupa brokułowa z ciecierzycą i makaronem przyjemnie rozgrzewa, syci na długo i doskonale smakuje. Uwielbiam takie łatwe zupy, które można podać na południowy posiłek, zabrać do pracy, czy na wycieczkę. Jak dla mnie to ideał! Wypróbuj ten przepis na łatwą i obfitą zupę brokułową lub kalafiorową z ciecierzycą i makaronem.

Wskazówki jak ugotować zupę z ciecierzycy z makaronem

Możesz użyć dowolnego makaronu, który akurat masz pod ręką. W tej zupie najlepiej sprawdzają się krótkie makarony. Makarony takie jak: kolanka, świderki, rurki cięte, uszka, a nawet łazanki.

➥  Zawsze sprawdź na opakowaniu czas gotowania makaronu. Polecam gotować na wolnym ogniu o 1 minutę krócej niż czas zalecany przez producenta. Spróbuj jedną kluskę i ewentualnie dogotuj.

➥  Jeśli nie masz pod ręką mleka kokosowego, możesz zastąpić go ciężką śmietaną, mlekiem migdałowym lub owsianym lub po prostu zrezygnować z kremowego dodatku i cieszyć się smakiem pysznej zupy na bulionie.

➥  Ta zupa z makaronem z ciecierzycy zgęstnieje, gdy ostygnie. Możesz dodać więcej bulionu lub dodatkowe mleko kokosowe, aby ją rozcieńczyć. Po dodaniu większej ilości płynu pamiętaj o ponownym doprawieniu do smaku solą.

➥  Aby podgrzać tę zupę, po prostu umieść ją w małym rondelku na średnim ogniu. Dodaj bulion lub mleko kokosowe, aby je rozcieńczyć i dopraw do smaku solą. Podgrzej do temperatury 70°C (w tej temperaturze giną drobnoustroje chorobotwórcze). Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki pokrojonej marchewki
  • 1,5 szklanki selera naciowego pokrojonego na plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych drobno
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  • 250 g suchego makaronu krótkiego
  • 1 puszka ciecierzycy, osączonej
  • 300 g brokułów lub kalafiorów lub po 150 g każdego rodzaju
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża posiekana natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Używam emaliowanego garnka żeliwnego, w którym można podsmażać, gotować i dusić.
  • Dodaj marchewkę, seler i cebulę oraz kilka dużych szczypt soli i pieprzu.
  • Smaż przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj czosnek, curry, imbir i kurkumę. Smaż przez kolejną minutę, często mieszając.
  • Dodaj odrobinę bulionu warzywnego i zeskrob przyrumienione kawałeczki z dna garnka, aby je zdeglasować, czyli rozpuścić.
  • Dodaj mleko kokosowe, suchy makaron i osączoną ciecierzycę z puszki.
  • Dodaj mrożone brokuły, pozostały bulion warzywny i liście laurowe.
  • Zupę doprowadź do wrzenia, następnie zredukuj ciepło, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 6-10 minut lub do momentu, aż makaron będzie al dente.
  • Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Udekoruj świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej