Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Pikantna zupa brokułowa z ciecierzycą i makaronem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Talerz sycącej zupy brokułowo-kalafiorowej z ciecierzycą i makarone
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pikantna zupa brokułowa z ciecierzycą i makaronem przyjemnie rozgrzewa, syci na długo i doskonale smakuje. Uwielbiam takie łatwe zupy, które można podać na południowy posiłek, zabrać do pracy, czy na wycieczkę. Jak dla mnie to ideał! Wypróbuj ten przepis na łatwą i obfitą zupę brokułową lub kalafiorową z ciecierzycą i makaronem.
Składniki
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 szklanki pokrojonej marchewki
1,5 szklanki selera naciowego pokrojonego na plasterki
1 cebula, pokrojona w kostkę
5 ząbków czosnku, posiekanych drobno
1 łyżeczka curry w proszku
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonej kurkumy
1 l bulionu warzywnego
1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
250 g suchego makaronu krótkiego
1 puszka ciecierzycy, osączonej
300 g brokułów lub kalafiorów lub po 150 g każdego rodzaju
2 liście laurowe
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
świeża posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej olej w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Używam emaliowanego garnka żeliwnego, w którym można podsmażać, gotować i dusić.
Dodaj marchewkę, seler i cebulę oraz kilka dużych szczypt soli i pieprzu.
Smaż przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj czosnek, curry, imbir i kurkumę. Smaż przez kolejną minutę, często mieszając.
Dodaj odrobinę bulionu warzywnego i zeskrob przyrumienione kawałeczki z dna garnka, aby je zdeglasować, czyli rozpuścić.
Dodaj mleko kokosowe, suchy makaron i osączoną ciecierzycę z puszki.
Dodaj mrożone brokuły, pozostały bulion warzywny i liście laurowe.
Zupę doprowadź do wrzenia, następnie zredukuj ciepło, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 6-10 minut lub do momentu, aż makaron będzie al dente.
Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Udekoruj świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Wskazówki jak ugotować zupę z ciecierzycy z makaronem
➥ Możesz użyć dowolnego makaronu, który akurat masz pod ręką. W tej zupie najlepiej sprawdzają się krótkie makarony. Makarony takie jak: kolanka, świderki, rurki cięte, uszka, a nawet łazanki.
➥ Zawsze sprawdź na opakowaniu czas gotowania makaronu. Polecam gotować na wolnym ogniu o 1 minutę krócej niż czas zalecany przez producenta. Spróbuj jedną kluskę i ewentualnie dogotuj.
➥ Jeśli nie masz pod ręką mleka kokosowego, możesz zastąpić go ciężką śmietaną, mlekiem migdałowym lub owsianym lub po prostu zrezygnować z kremowego dodatku i cieszyć się smakiem pysznej zupy na bulionie.
➥ Ta zupa z makaronem z ciecierzycy zgęstnieje, gdy ostygnie. Możesz dodać więcej bulionu lub dodatkowe mleko kokosowe, aby ją rozcieńczyć. Po dodaniu większej ilości płynu pamiętaj o ponownym doprawieniu do smaku solą.
➥ Aby podgrzać tę zupę, po prostu umieść ją w małym rondelku na średnim ogniu. Dodaj bulion lub mleko kokosowe, aby je rozcieńczyć i dopraw do smaku solą. Podgrzej do temperatury 70°C (w tej temperaturze giną drobnoustroje chorobotwórcze). Smacznego!