Ogórkowa ze świeżych ogórków - lekka i pożywna zupa na koniec lata

2020-08-26
Ogórkowa ze świeżych ogórków - przepis na lekką i pożywną zupę
Autor: Shutterstock Świeże ogórki także można wykorzystac do przygotowania pysznej  i lekkiej zupy
łatwy
25 min
4

Ogórkowa ze świeżych ogórków - czemu nie? Nie próbowaliście jeszcze takiej zupy? Zróbcie to koniecznie! Lekka, ale pożywna, gęsta i pełna smaku - taka jest  ogórkowa ze świeżych ogórków. Na dodatek  zrobicie ją w pół godziny.

SKŁADNIKI

  • 1/2 cebuli
  • 1 mały por
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 4 ziemniaki
  • łyżka posiekanego koperku
  • 80 ml śmietanki 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę masła i smażyć mieszając, aż się zeszkli.
  • Dokładnie umytego pora pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do garnka i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 - 3 minuty.
  • Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka razem z drugą łyżką masła i mieszając smażyć przez około 2 minuty.
  • Dorzucić listek laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. Wlać gorący bulion i zagotować.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować, przykryć i gotować przez około 15 minut.
  • Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy i gotować przez ok. 5 minut do miękkości warzyw. Na koniec dodać koperek.
  • Śmietankę wlać do kubka, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać do garnka.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?