Ogórkowa ze świeżych ogórków - przepis na lekką i pożywną zupę

Ogórkowa ze świeżych ogórków - przepis na lekką i pożywną zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Świeże ogórki także można wykorzystac do przygotowania pysznej  i lekkiej zupy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ogórkowa ze świeżych ogórków - czemu nie? Nie próbowaliście jeszcze takiej zupy? Zróbcie to koniecznie! Lekka, ale pożywna, gęsta i pełna smaku - taka jest  ogórkowa ze świeżych ogórków. Na dodatek  zrobicie ją w pół godziny.

Składniki

  • 1/2 cebuli

  • 1 mały por

  • 2 łyżki masła

  • 1 marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 4 ogórki gruntowe

  • 1 listek laurowy

  • 2 ziela angielskie

  • 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)

  • 4 ziemniaki

  • łyżka posiekanego koperku

  • 80 ml śmietanki 18%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę masła i smażyć mieszając, aż się zeszkli.

  • Dokładnie umytego pora pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do garnka i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 - 3 minuty.

  • Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka razem z drugą łyżką masła i mieszając smażyć przez około 2 minuty.

  • Dorzucić listek laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. Wlać gorący bulion i zagotować.

  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować, przykryć i gotować przez około 15 minut.

  • Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy i gotować przez ok. 5 minut do miękkości warzyw. Na koniec dodać koperek.

  • Śmietankę wlać do kubka, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać do garnka.

Ocena: 4