Łatwa zupa z pietruszki i jabłek: przepis na pietruszkowy krem

Łatwa zupa z pietruszki i jabłek: przepis na pietruszkowy krem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kremowa zupa z pietruszki jest przepyszna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krem z pietruszki jest pyszny. Jeszcze lepszy, gdy dodamy do niego jabłka, których słodko-kwaśny smak doda zupie animuszu. Jeśli jabłka są zbyt słodkie, warto doprawić zupę sokiem z cytryny, aby zrównoważyć smaki. Nieco szczypiorku doda zupie urody i sporą dawkę witaminy C i antyoksydantów wspierających układ odpornościowy. 

Składniki

  • 500 g pietruszki

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 małe jabłka

  • 1,2 l bulionu warzywnego

  • 1-3 łyżek soku z cytryny do smaku

  • 1 łyżka masła lub oliwy lub oleju lnianego

  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki. Również marchew obrać i pokroić.

  • Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, czosnek zmiażdżyć i usunąć wyschniętą okrywę - łuskę. 

  • Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki.

  • Do garnka dodać pokrojone warzywa i jabłka. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. 

  • Gotować na małym ogniu, aż pietruszka stanie się miękka. 

  • Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. 

  • Na koniec do zupy dodać masło i zamieszać.

  • Zupę rozlać na talerze i posypać szczypiorkiem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3