Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Łatwa zupa z pietruszki i jabłek: przepis na pietruszkowy krem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kremowa zupa z pietruszki jest przepyszna
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Krem z pietruszki jest pyszny. Jeszcze lepszy, gdy dodamy do niego jabłka, których słodko-kwaśny smak doda zupie animuszu. Jeśli jabłka są zbyt słodkie, warto doprawić zupę sokiem z cytryny, aby zrównoważyć smaki. Nieco szczypiorku doda zupie urody i sporą dawkę witaminy C i antyoksydantów wspierających układ odpornościowy.
Składniki
500 g pietruszki
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 małe jabłka
1,2 l bulionu warzywnego
1-3 łyżek soku z cytryny do smaku
1 łyżka masła lub oliwy lub oleju lnianego
2 łyżki szczypiorku posiekanego
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki. Również marchew obrać i pokroić.
Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, czosnek zmiażdżyć i usunąć wyschniętą okrywę - łuskę.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki.
Do garnka dodać pokrojone warzywa i jabłka. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu, aż pietruszka stanie się miękka.
Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą.
Na koniec do zupy dodać masło i zamieszać.
Zupę rozlać na talerze i posypać szczypiorkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska