Kremowa zupa z pieczonej papryki i kalafiora

Kremowa zupa z pieczonej papryki i kalafiora

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowe zupy to świetne dania główne lub przekąska. Można je podać w filiżance lub w misce. Zabrać w termosie do pracy lub na wycieczkę. Kremowa zupa z pieczonej papryki i kalafiora jest lekka i doskonale smakuje. Polecam szczególnie tym, co dbają o linię. Bo zarówno papryka, jak i kalafior mają niewiele kalorii. Pyszności!

Składniki

  • 4 czerwone papryki, przekrojone na pół i usunięte pestki

  • 1 mały kalafior pokrojony w różyczki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cebula pokrojona w kostkę

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku

  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki

  • 4 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połóż czerwoną paprykę na blasze do pieczenia, ściętą stroną do dołu, piecz, aż skórki przypalą się na czarno, zajmie to około 10 minut. Następnie umieść papryki w zamykanym pojemniku i pozwól, aby skórka odparowała. Po 20 minutach wyjmij z pojemnika i ściągnij skórki, pokrój w kostkę.

  • W międzyczasie rozłóż różyczki kalafiora na blasze do pieczenia, spryskaj oliwą i piecz do miękkości i karmelizacji, około 20-30 minut.

  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu i usmaż cebulę do miękkości, zeszklenie cebuli zajmuje około 5-7 minut.

  • Dodaj czosnek, tymianek i płatki czerwonej papryki i smaż około minuty do momentu, aż zaczną pachnieć.

  • Dodaj pieczoną czerwoną paprykę, kalafior, rosół, paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie zmiksuj mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji.

  • Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).