Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem - wzmacniająca i rozgrzewająca

Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem - wzmacniająca i rozgrzewająca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kremowa zupa z buraków - wzmocni i rozgrzeje

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem to idealna zupa na przedwiośnie - bogata w substancje odżywcze i witaminy, rozgrzewająca i chroniąca przed infekcjami  - ze względu na dodatek  imbiru. Na dodatek pyszna i efektownie się prezentująca. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej, używając bulionu warzywnego.

Składniki

  • 5 szklanek bulionu - warzywnego lub drobiowego

  • 500 g buraków

  • 1 duże winne jabłko

  • 2 dojrzałe gruszki

  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina

  • łyżeczka startego świeżego imbiru

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany

  • sól

  • ew. łyżka soku z cytryny i szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki, jabłko i gruszki obrać, zetrzeć na tarce wrzucić do garnka, dodać imbir i zalać gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, aż buraczki będą miękkie.

  • Zmiksować, podgrzać. Doprawić mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszaną z winem - wlać mieszaninę do  gorącej zupy i  mieszając podgrzewać, aż zupa zgęstnieje.

  • Doprawić do smaku solą, ewentualnie sokiem z cytryny i szczyptą cukru.

  • Przed podaniem - lub na talerzach- wymieszać ze śmietaną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5