Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Klarowna zupa cebulowa po japońsku z grzybami i szczypiorkiem: wzmacnia odporność

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Esencjonalna i czysta zupa cebulowa z dodatkiem tofu, grzybów i szczypioru
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Klarowna zupa cebulowa w wersji japońskiej to niezwykle aromatyczny bulion. Podana z kostkami tofu, plasterkami grzybów i szczypiorkiem jest przepyszna i bardzo sycąca. Można do niej dodać ugotowany makaron gryczany soba. Polegam gorąco waszej zziębniętej uwadze!
Składniki
1,5 l bulionu warzywnego (można również użyć bulionu drobiowego lub wołowego lub kombinacji obu, jeśli wolisz)
2 cebule (pokrojone w piórka)
1 łodyga selera (pokrojona na plasterki)
1 marchewka (nieobrana i pokrojona w kostkę)
1 łyżka czosnku (świeżego, przeciśniętego przez praskę)
2 łyżeczki imbiru świeżego (startego)
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 szklanka grzybów shitake lub pieczarek (bardzo cienko pokrojonych)
1/2 szklanki szczypiorku (posiekanego)
100 g wędzonego tofu (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Podsmaż cebulę w garnku na niewielkiej ilości oleju, aż będzie lekko skarmelizowana. Około 10 minut.
Dodaj marchewkę, seler, czosnek i imbir, olej sezamowy i bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Przecedź bulion.
Do misek dodaj pokrojone w kostkę tofu (opcjonalnie), posiekany szczypiorek i grzyby pokrojone na cienkie plasterki. Zalej gorącą zupą.
Dlaczego cebulowy bulion wzmacnia odporność?
Czosnek, imbir i zielona cebulka w trudny czas infekcji wirusowej wzmocnią odporność, pocieszą twoją duszę i zatoki. Makaron gryczany soba syci i wspiera układ odpornościowy w walce z patogenami. W Japonii taką zupę lekarz przepisuje przeziębionym na receptę!