Klarowna zupa cebulowa po japońsku z grzybami i szczypiorkiem: wzmacnia odporność

Klarowna zupa cebulowa po japońsku z grzybami i szczypiorkiem: wzmacnia odporność

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Esencjonalna i czysta zupa cebulowa z dodatkiem tofu, grzybów i szczypioru

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Klarowna zupa cebulowa w wersji japońskiej to niezwykle aromatyczny bulion. Podana z kostkami tofu, plasterkami grzybów i szczypiorkiem jest przepyszna i bardzo sycąca. Można do niej dodać ugotowany makaron gryczany soba. Polegam gorąco waszej zziębniętej uwadze! 

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego (można również użyć bulionu drobiowego lub wołowego lub kombinacji obu, jeśli wolisz)

  • 2 cebule (pokrojone w piórka)

  • 1 łodyga selera (pokrojona na plasterki)

  • 1 marchewka (nieobrana i pokrojona w kostkę)

  • 1 łyżka czosnku (świeżego, przeciśniętego przez praskę)

  • 2 łyżeczki imbiru świeżego (startego)

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

  • 1 szklanka grzybów shitake lub pieczarek (bardzo cienko pokrojonych)

  • 1/2 szklanki szczypiorku (posiekanego)

  • 100 g wędzonego tofu (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podsmaż cebulę w garnku na niewielkiej ilości oleju, aż będzie lekko skarmelizowana. Około 10 minut.

  • Dodaj marchewkę, seler, czosnek i imbir, olej sezamowy i bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

  • Przecedź bulion.

  • Do misek dodaj pokrojone w kostkę tofu (opcjonalnie), posiekany szczypiorek i grzyby pokrojone na cienkie plasterki. Zalej gorącą zupą.

Dlaczego cebulowy bulion wzmacnia odporność?

Czosnek, imbir i zielona cebulka w trudny czas infekcji wirusowej wzmocnią odporność, pocieszą twoją duszę i zatoki. Makaron gryczany soba syci i wspiera układ odpornościowy w walce z patogenami. W Japonii taką zupę lekarz przepisuje przeziębionym na receptę! 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).