Kartoflanka, zupa ziemniaczana: dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kartoflanka to zupa ziemniaczana łatwa w przygotowaniu. Nie zawiera wymyślnych składników, podstawą są ziemniaki. Jednocześnie zachwyca swoim doskonałym aksamitnym smakiem - poznaj przepis na jej wersję w otoczeniu smakowitych przypraw!
SKŁADNIKI
- 1/2 kostki mieszanki warzywnej suszonej
- 6 łyżek masła
- 5 dużych ziemniaków
- 4 liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 4 łyżki kminku
- sól
- 1-2 łyżeczki pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mieszankę warzywną gotujemy w 2 l wody. Po 15 minutach całość blendujemy.
- Dodajemy masło i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także sól, liść laurowy, ziele angielskie i kminek.
- Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą odpowiednio miękkie (ok.20-25 minut).
- Doprawiamy pieprzem, dekorujemy natką pietruszki lub świeżym koperkiem.