Kapuśniak z czerwonej kapusty: przepis na wykwitną zupę
2023-10-13
średni
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kapuśniak to popularna zupa, ale ta z czerwonej kapusty przyrządzana jest rzadko. Niesłusznie, bo czerwone warzywa są bardzo zdrowe, a kapuśniak z czerwonej kapusty z proponowanymi przez nas dodatkami jest naprawdę doskonały. I bardzo wykwintny - dzięki dodatkowi czerwonego wina.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru z mięsa i jarzyn
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 10 dag suszonych śliwek
- 15 dag cytryn
- 50 dag czerwonej kapusty
- 30 dag obranych ziemniaków
- 8 dag cebuli
- 4 dag tłuszczu
- 1-2 łyżki maki
- sól, pieprz,
- cukier i sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć,namoczyć, ugotować i przetrzeć przez sito albo zblendować.
- Cytryny umyć, sparzyć, obrać i pokroić w półplasterki.
- Kapustę opłukać pokroić w kostkę, usuwając głąby i nerwy liści. Zalać częścią wywaru i ugotować. Po ugotowaniu skropić sokiem cytryny, by zupa nie zmieniała koloru.
- Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem i ugotować. Połączyć ze śliwkami, kapustą i winem.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę i przyrządzić zasmażkę. Połączyć z zupą i zagotować.
- Włożyć cytryny i doprawić do smaku.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Zerknij do galerii poniżej i poznaj inne przepisy na zupy z kapustą w roli głównej