Jarzynowa z fasolowymi klopsikami: przepis na pyszną zupę z pulpetami z fasoli

Jarzynowa z fasolowymi klopsikami: przepis na pyszną zupę z pulpetami z fasoli
Autor: Shutterstock Tradycyjna zupa jarzynowa z klopsikami z fasoli 
łatwy
30 min
4

Jarzynowa z fasolowymi klopsikami to obfita zupa z warzyw, prosta, pyszna, idealne danie na pocieszenie. Jest pełna warzyw, pulpetów z białej fasoli w aromatycznym bulionie. To naprawdę sycący wegański posiłek w jednej misce, który spodoba się każdemu, kto dba o swoje zdrowie!

Kilka uwag o klopsikach z białej fasoli

SKŁADNIKI

  • Na klopsiki fasolowe:
  • 2 puszki białej fasoli, odsączonej
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1 mała cebula lub 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 czubate łyżki odżywczych drożdży w płatkach
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonych liści tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Na zupę jarzynową:
  • 4 małe marchewki lub 2 większe
  • 2 cienkie pietruszki lub 1 większa
  • 1 por
  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć od rozgrzania piekarnika do 220°C.
  • Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść odsączoną fasolę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Uformować 20 małych klopsików. 
  • Klopsiki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożone pergaminem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. W połowie pieczenia, odwrócić. Wyjąć i odstawić. 
  • W czasie, gdy klopsiki się pieką przygotować zupę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić na cienkie talarki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać starte warzywa i smażyć 2-4 minuty.
  • Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. 
  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą ugotowane.
  • Podawać zupę z klopsikami, posypaną natką pietruszki. 
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej