Jarzynowa z fasolowymi klopsikami: przepis na pyszną zupę z pulpetami z fasoli

Jarzynowa z fasolowymi klopsikami: przepis na pyszną zupę z pulpetami z fasoli

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tradycyjna zupa jarzynowa z klopsikami z fasoli 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jarzynowa z fasolowymi klopsikami to obfita zupa z warzyw, prosta, pyszna, idealne danie na pocieszenie. Jest pełna warzyw, pulpetów z białej fasoli w aromatycznym bulionie. To naprawdę sycący wegański posiłek w jednej misce, który spodoba się każdemu, kto dba o swoje zdrowie!

Składniki

  • Na klopsiki fasolowe:

  • 2 puszki białej fasoli, odsączonej

  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1 mała cebula lub 2 szalotki

  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

  • 2 czubate łyżki odżywczych drożdży w płatkach

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka suszonych liści tymianku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • Na zupę jarzynową:

  • 4 małe marchewki lub 2 większe

  • 2 cienkie pietruszki lub 1 większa

  • 1 por

  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek

  • 2 łyżki oleju

  • 4 ziemniaki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacząć od rozgrzania piekarnika do 220°C.

  • Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść odsączoną fasolę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Uformować 20 małych klopsików. 

  • Klopsiki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożone pergaminem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. W połowie pieczenia, odwrócić. Wyjąć i odstawić. 

  • W czasie, gdy klopsiki się pieką przygotować zupę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić na cienkie talarki.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać starte warzywa i smażyć 2-4 minuty.

  • Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. 

  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą ugotowane.

  • Podawać zupę z klopsikami, posypaną natką pietruszki. 

Kilka uwag o klopsikach z białej fasoli

  • W przeciwieństwie do mięsnych klopsików te kulki z fasoli są delikatne i nie należy ich dodawać do zupy, dopóki w dłoni nie trzymasz łyżki.

  • Dodaję je tuż przed podaniem lub jeszcze lepiej obok, aby każdy z domowników mógł sobie wziąć tyle ile chce. 

  • Kiedy klopsiki trafią do zupy, zaczynają się rozpadać i wtedy dzieje się magia. Wszystkie smaki fasolowych pulpecików rozprzestrzeniają się po zupie. I to jest tak dobre, że sięgniesz po więcej kulek, zanim do końca wyczyścisz miskę z zupą. 

  • Te małe pulpeciki z białej fasoli to prawdziwe bomby smakowe.

  • Zwykle podwajam ilość składników z przepisu i piekę więcej klopsików z fasoli. Nadwyżkę zamrażam, by innego dnia podać je z sosem pomidorowym i makaronem. 

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).